Se potrivește proverbul cu orbul și se potrivește și zicala cu hoțul neprins. Am dat liber la baloane, turism și pensiuni, ne-am înghesuit și am declarat oficial: e vacanță. E vacanța pe care o plătim, ne-o asumăm și pe care nu vrem să ne-o verifice nimeni. Să dea bine pe Facebook, să fim sănătoși și să păstrăm amintirile vii.

Nu discutăm azi de coronavirus. Discutăm de inspecțiile în unitățile hoteliere. Adică: cine ne asigură siguranța, curățenia, cine ne garantează că totul va merge conform planului. Sau conform banului.

Am avea în România peste 8.000 de unități hoteliere. Și aici vine partea interesantă: aceste 8000 de unități ar trebui verificate de doar 14 inspectori ai Direcției de Turism. Partea și mai interesantă (și, da, revoltătoare) e că dacă fiecare inspector ar vizita câte o unitate pe zi, întreaga operațiune ar dura un an și trei luni.

”Direcția Control Turism efectuează verificări cu 14 inspectori care asigură controlul operativ al tuturor operatorilor economici cu sediul pe teritoriul României, care desfășoară activități în domeniul turismului, controlul activităţilor din turism şi din industria de agrement…”, este răspunsul oferit de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Prinde orbul, scoate-i ochii! Sau, prinde hotelierul care greșește și pune-l la plată. Imposibil matematic.

”În perioada 01.01– 29.06.2020, au fost (…) verificate un număr de 112 structuri, din care: 40 unităţi de cazare, 13 unități de alimentație publică, 59 sectoare de plajă. Au fost aplicate: 39 sancţiuni cu avertisment. Au fost încheiate: 39 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției, 40 note de constatare”, a mai transmis Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Da, se dau amenzi și se scrie despre asta pe Facebook. Turistului nu-i prea pasă de amenzi și, hai să fim serioși, nici hotelierului. Atât timp cât unitatea de cazare își continuă funcționarea, totul merge brici. Iar o amendă poate duce la altă amendă. Și cam asta este singura sancțiune.

Citește și: Turist în Grecia restricțiilor: umor, răbdare și mult soare

#News