Am vorbit cu două persoane care au ales Grecia ca destinație de vacanță și am ajuns la o concluzie: norocul stă în timp, iar timpul în 2020 nu mai înseamnă bani. Înseamnă sănătate: fizică și psihică. Depinde de tine cât ești dispus să aștepți, câte cozi ai de bifat și cât de bine stai la capitolul răbdare.

Vorbim de un drum spre Grecia pe vreme de pandemie, o vacanță atipică care se traduce prin cozi în vamă, formulare buclucașe și mult, mult calm. Pe lângă răbdarea cu care turiștii se înarmează de obicei atunci când aleg să depășească niște frontiere, avem de trecut cu brio încă un test: regulile statului gazdă.

Despre unele reguli se știa deja. Altele au cam fost inventate peste noapte. Cum se schimbă, de ce se schimbă și, mai ales, cât de mult ne impactează, aflăm mai jos.

Cristi a ales Thassos ca destinație și a insistat pe faptul că este prima cursă după luni de restricții. A ales călătoria pe patru roți, ore de așteptare și multe (alte) ore de trafic. A insistat pe faptul că menține distanța și își păstrează răbdarea intactă, deși totul se mișcă foarte încet. Autocarele sunt cam inexistente, turișii au ales mașina personală și, atât timp cât actele sunt în regulă, concediul poate prinde contur.

Contur au prins și cozile infernale din trafic.

Mi s-a părut foarte calm Cristi, de o calmitate foarte interesantă, având în vedere că lunile de izolare ne-au cam răpit tuturor răbdarea. Și nu e vorba doar de starea de urgență prin care am trecut cu toții. E vorba de faptul că destinații 100% sigure nu există, oricât am vrea să fim acei turiști care relansează turismul. Să gestionezi cu calm un ambuteiaj, să rămâi în permanență atent și să-ți rămână și energia tipică vacanței mi se pare, da, o dovadă de curaj.

Cătălin nu e la polul opus decât geografic. A ales sudul Greciei, insula Creta, avionul și mult, mult umor. A trecut printr-un zbor interesant, formulare noi, o porție considerabilă de soare (pe care mi-a tradus-o prin ”stat la coadă, nu relaxare”), și a ales umorul ca armă:

”Ați auzit și voi că, pentru a merge în Grecia în această perioadă, trebuia completat un formular de localizare a turiștilor, date personale, cazare, perioada, date însoțitori etc, pe care l-am rezolvat online.

Buuunnnn….

Aeroport Otopeni, noi am ajuns la ora 9.00 cu 3 ore înainte de decolare, dar greșit, ce să vezi,  s-a schimbat a treia oară ora de plecare (Ryanair), ora 15.05, trece repede timpul cu gândul la plajele cretane, a aerului marii și soarelui de vara și ajungem în Chania, zbor plăcut deoarece am încercat să dorm cu masca pe față, am ațipit ceva timp, dar cred că am visat doar mănuși și măști de protecție.

Aterizare ok, oprește avionul în zona de debarcare și, stupoare, vine anunțul:

– Cine nu a completat noul formular de 2 pagini cerut de poliția Cretana trebuie să stea în avion să completeze formularul!

– Și ce facem completăm pe un formular toate datele însoțitorilor (familia)?

– Nu, fiecare persoană cu formularul ei…

– Bine, dați-mi atunci formularele!

– Hmm, nu le avem, a plecat reprezentantul grec să le printeze!

Câtă stupoare am văzut pe fețele oamenilor în aceste momente nu am văzut de mult timp, dar hai să trecem ușor și peste 1,5 ore cât am stat să așteptăm și să completăm formularele, vă dați seama de ce? Că ne așteaptă soarele, apa, plajele cretane!

Ne suim în autobuz și întrăm în aeroport prin zona de tranzit, coboram câteva scări și ajungem pe un coridor strâmt care dădea într-o sală mare cu multă lume, am zis că de aici ne ridicăm bagajele. Nope, aici a venit surpriză surprizelor, TOATĂ LUMEA DIN AVION  TREBUIE SĂ FACĂ TESTUL COVID…HE HE, Nimic nu este aleatoriu, așa cum au anunțat că vom fi aleși aleatoriu pentru test, așa că am intrat la test cu mic cu mare…

– Și care este procedura în continuare?

– Vă duceți frumos la hotel, resort sau unde aveți cazarea, rezultatul testului vine în 24 de ore, DAR SĂ NU IEȘIȚI DIN RESORT până nu vă prezentăm rezultatele testelor!

Serios? Ok, așa o să facem mergem la resort și așteptăm 24 de ore rezultatele testelor”.

Alegem calmul lui Cristi, alegem umorul lui Cătălin și alegem răbdarea. A noastră, a tuturor. Și fix prin asta ar trebui să se definească turistul român din Grecia sau orice altă destinație. Iar când răbdarea ne este pusă la încercare, facem o altă alegere: puțină ironie fină la adresa coronavirusului.

Ne-am învățat cu prezența lui, dar ne distanțăm, respectăm normele și ne păstrăm optimismul.

Că, până la urmă, despre asta este vorba într-o vacanță post izolare. 

Citește și: Turiștii se tem de măsurile de siguranță impuse de greci

#News