Australia a decis interzicerea țigărilor electronice

Guvernul își propune să interzică toate țigările de unică folosință, care vin adesea în arome de fructe

Guvernul din Austrialia a declarat că va interzice vapatul în scop recreativ și va înăspri alte aspecte ale legislației privind țigările electronice. Sunt cele mai drastice măsuri luate împotriva industriei tutunului în mai mult de un deceniu, pentru a încercarea opririi creșterii alarmante a numărului de adolescenți care fumează, potrivit ziare.com.

Guvernul își propune să interzică toate țigările de unică folosință, care vin adesea în arome de fructe, să interzică importul de țigări fără prescripție medicală și să limiteze nivelul de nicotină, urmărind ca vânzarea de țigări să se limiteze la a ajuta fumătorii să renunțe la fumat.

 „La fel cum au făcut cu fumatul, Big Tobacco a luat un alt produs care creează dependență, l-a învelit în ambalaje strălucitoare și a adăugat arome pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină”, a declarat ministrul Sănătății, Mark Butler, într-un discurs susținut la Clubul Național de Presă. Vaping-ul, considerat pe scară largă ca o alternativă mai sigură la fumatul țigărilor și util pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, presupune încălzirea unui lichid care conține nicotină în ceea ce se numește o țigară electronică și transformarea acestuia în vapori pe care utilizatorii îi inhalează.

 Dar studiile au arătat că țigările electronice care dau dependență pot dăuna pe termen lung. Marele producător de vape Philip Morris (PM.N) a salutat măsurile drastice luate împotriva acestor magazine.

Butler a declarat că vaping-ul a devenit un produs recreațional în Australia, vândut în principal adolescenților și tinerilor, care au de trei ori mai multe șanse să se apuce de fumat. „Acesta este un produs destinat copiilor noștri, vândut alături de acadele și batoane de ciocolată”, a spus Butler. „Vapingul a devenit problema de comportament numărul unu în licee. Și devine din ce în ce mai răspândită în școlile primare”. Bugetul federal australian, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, va include 234 de milioane de dolari australieni (155 de milioane de dolari) pentru a finanța noile măsuri de protecție împotriva daunelor cauzate de tutun și produsele de vaping. Australia are una dintre cele mai dure legi împotriva fumatului din lume, după ce țara, în 2012, a forțat producătorii să renunțe la mărcile colorate distincte și să-și vândă țigările în pachete uniforme.

 Miercuri începe înscrierea elevilor în clasa pregătitoare