Autoritatea Vamală Română: România va opri, până pe data de 5 iunie, importul de cereale din Ucraina

După 5 iunie, exportul cerealelor se va relua

Autoritatea Vamală Română anunță faptul că România va opri, până pe data de 5 iunie, importul de cereale din Ucraina, decizia fiind publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit stiripesurse.ro.

 Exportarea grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Faptul că importul cerealelor a fost stopat doar până pe 5 iunie nu va influența major piața cerealelor, ucrainenii fiind deja pregătiți pentru o astfel de măsură și au exportat masiv din vechea recoltă. După 5 iunie, exportul se va relua, iar noua recoltă va invada piețele din Europa de Est.

Noile reglementări se aplică doar contractelor semnate după data de intrarea în vigoare a regulamentului menționat, respectiv 2 mai 2022 și se aplică, în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023.

 Între mai 2022 și martie 2023, Ucraina a exportat prin culoarele de solidaritate UE-Ucraina peste 63 de milioane de tone de mărfuri, dintre care 32 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, și a adus venituri de peste 26 de miliarde EUR Ucrainei.

Culoarele de solidaritate au permis, de asemenea, Ucrainei să importe aproape 23 de milioane de tone de mărfuri, generând venituri de peste 48 de miliarde EUR pentru întreprinderile din UE.”, arată Autoritatea Vamală Română.

”Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe. Vă asigurăm totodată că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română ia în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera”, a declarat Autoritatea Vamală Română.

Anchetă a Poliției după ce o adolescentă a murit înecată cu un jeleu