Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Fata din fotografie este Anne de Gaulle. Copila a fost a treia fiică a lui Yvonne Vendroux și a generalului de Gaulle.

Fetița s-a născut în ziua de Anul Nou, în 1928.

Trăsăturile lui Anne sunt caracteristice a ceea ce numim acum sindromul Down. Cazul fetiței era atât de sever, încât abia putea merge

Generalul de Gaulle nu a văzut-o pe Anne că pe o rușine. Fotografia a fost făcută pe o plajă din Bretania, în 1933.

Anne stă în brațele tatălui ei, iar el, îmbrăcat cu o pălărie Homburg și cu un costum din trei piese. Acesta își ține copila în brațe, în timp ce fetița de cinci ani se uită intens în ochii lui.

Charles a spus că a fost ”bucuria” lui și că ”l-a ajutat să vadă dincolo de greșelile oamenilor”.

Charles și Yvonne au creat un mediu familial echitabil în care cei trei copii s-au simțit iubiți și acceptați. În plus, au insistat ca Anne să călătorească mereu cu ei.

Generalul i-a cântat cântece și i-a citit povești, demonstrând o afecțiune și o tandrețe pe care nu le-a arătat prea multor membri ai familiei sale.

Regula principală a familiei a fost că nu ar trebui să o facă pe fetiță să se simtă diferită

Generalul era devotat fiicei sale, și așa i-a spus capelanului militar care l-a tratat pe De Gaulle, cu care a putut să-l convoce și să fie confident:

Pentru mine, Anne a fost un mare test, dar și o binecuvântare. M-a ajutat foarte mult să trec peste toate obstacolele și toate onorurile. Datorită Annei am mers mai departe, am reușit să mă autodepășesc”.

În februarie 1948, Anne a murit de pneumonie, în brațele tatălui ei

Sufletul ei a fost eliberat, dar pierderea fetei noastre, fata noastră fără speranță, ne-a adus o durere imensă. Acum este ca orice alt copil”, a scris generalul.

Un alt biograf al fostului președinte Jean Lacouture l-a înregistrat spunând: ”Fără Anne, poate că nu aș fi putut face niciodată ceea ce am făcut. Ea mi-a dat inimă și inspirație”.

Singurul cuvânt pe care fetița l-a putut pronunța vreodată a fost ”tata”.

Sursa foto: Wikipedia