Adrian Zuckerman este ambasadorul SUA la București. Nu aș fi aflat de acest amănunt, dacă nu citeam o noua teorie a conspirației tipic americană. Partidul Comunist Chinez ar fi decis infectarea și moartea a mii de europeni pentu comercializarea de măşti marca Huawei, deghizate în donaţii umanitare.

Eu am înțeles că Statele Unite poartă un etern război cu China, încă de la contrazicerea în legătură cu astronauții. Și totuși. Puțin cam exagerat. Se inventează (fără argumente valabile) un motiv al pandemiei și se discută bani, afacere și comerț. Înțeleg faptul că panica are talentul de a paraliza logica. Înțeleg și că este foarte în vogă să le știi pe toate. Vorbeam zilele trecute că românii au devenit experți în tot. De la nutriție la medicină sau psihologie și asta fără studii, fără diplome. Dar uite că nu doar românii.

Adevărata problemă cu virusul este că sunt atât de multe teorii și acuzații încât, oricâtă logică ai avea la tine, nu mai știi în ce parte să înclini balanța. Cu toate acestea, îmi pare cam dubios să acuzi fără dovezi, chit că te cheamă Adrian Zuckerman sau Ion.

Replica firmei chineze:

”Având un istoric al activității noastre în România de 18 ani, cu 2.300 de angajați competenți, bărbați și femei, considerăm că este de datoria noastră să dăm dovadă de responsabilitate în perioada dificilă pe care o traversează România în aceste momente. În toate aceste decenii de muncă intensă răsplătită cu succese pe măsură, posibile în special datorită angajaților români, noi cei de la Huawei am fost mereu aproape de România și români, la bine dar mai ales la greu.

Nu am putut să trecem cu vederea, cu profund regret, atacuri recente din partea unor persoane, inclusiv oficiali de străini diplomatici de rang înalt, îndreptate împotriva lucrurilor bune realizate de angajații Huawei în cea mai gravă criză medicală cu care s-a confruntat vreodată România. Huawei consideră aceste atacuri ca fiind incorecte și contrare bunului simț.

Huawei România crede cu tărie că prietenul la nevoie se cunoaște. Susținem eforturile întreprinse de oricine din comunitatea locală în sprijinul României și al cetățenilor săi în aceste vremuri tulburi și, mai mult ca oricând, considerăm că nu este momentul pentru mesaje tendențioase și declarații politice de această natură. Politizarea acestei tragedii nu ajută în niciun fel România să depășească provocările cu care se confruntă.

Astăzi, suntem toți români și alegem să facem ceea ce trebuie, ceea ce am făcut de altfel constant în ultimii 18 ani: să fim solidari, să ne implicăm și să aducem o contribuție pozitivă la mediul social și economic românesc”.

Citește și: 13 mituri despre coronavirus pe care ar trebui să le citești

#News