Primul caz de coronavirus în Romania a apărut pe 26 februarie, asimptomatic e drept, dar tot rămâne primul caz. Sunt 116 persoane decedate, adică 4% din totalul îmbolnăvirilor, iar vârsta medie este de 46 de ani.

Aflăm din ce în ce mai multe informații și mai multe statistici despre coronavirus, și asta zilnic. Virusul face mai multe victime în rândul femeilor, fumătorii, diabeticii și cardiacii sunt mai vulnerabili, iar cei declarați vindecați riscă probleme pulmonare pe viață.

Cu toate aceste statistici și cifre, trebuie menționat că există și mituri despre coronavirus. Aici, rămâne la latitudinea fiecăruia ce alege să creadă. Și nu o spun eu, o spune Organizația Mondială a Sănătății.

1. Temperaturile mai mari de 25 de grade nu opresc contactarea virusului. Poți lua COVID-19, indiferent cât de soare sau cald este. Chiar și în țările cu vreme caldă au fost raportate cazuri de COVID-19. Deci nu e nevoie să te muți prin Africa.

2. Te poți vindeca, dar asta nu te face imun la coronavirus. Îl poți lua din nou. Iar partea bună este că majoritatea persoanelor infectate vor elimina virusul din corp, mai devreme sau mai târziu.

3. A fi capabil să-ți ții respirația timp de 10 secunde sau mai mult, fără a tuși sau a simți disconfort, nu înseamnă că ești imun la coronavirus sau orice altă boală pulmonară. Poți continua să respiri. Serios.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt tuse uscată, oboseală și febră. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, cum ar fi pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma dacă ai virusul este cu un test de laborator.

4. Consumul de alcool nu te protejează împotriva virusului. Știu, veste proastă pe vremea izolării, dar asta e.

5. Vremea rece și zăpada nu duc la dispariția epidemiei. Virusul e fericit și aleargă dezlegat în orice mediu. Vezi punctul 1.

6. O baie fierbinte nu împiedică boala. Desigur, e foarte bine să te speli, recomandat chiar. Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva COVID-19 este să folosești apa, să te speli pe mâini. Că e rece sau fierbinte, nu are importanță.

7. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin înțepături de țânțar. Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Este vorba de un virus respirator. Lasă țânțarii să trăiască liniștiți. Sau nu. Oricum ar fi, nu-i învinovățiți degeaba.

8. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în uciderea virusului. Pentru a te proteja, trebuie să te speli frecvent pe mâini. Vezi punctul 6.

9. Pulverizarea alcoolului sau a clorului pe corp nu te scapă de virus. Substanțele sunt dăunătoare pentru ochi, nas și gură, deci încetează cu obiceiurile ciudate. Renunță la consumul excesiv de alcool. A, da. Și nu bea clor. Nu ajută.

10. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripă de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

11. Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există vreo dovadă că te-ar putea proteja de coronavirus. Probabil te ajută doar la lupta cu vampirii. Sau e motivul pentru care te evită lumea.

12. Faptul că ai 20 de ani nu te face imun. Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

13. Nu lua antibiotice. Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu și a virusurilor. Fii deștept și fă diferența. A, da, și încă o dată: nu bea clor!

Citește și: Radu Banciu: la Caraș Severin sunt 13 infectați și 23 vindecați

#News