FOTO facebook
FOTO facebook

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a fost, astăzi, în inspecție la una dintre zonele de triaj organizate în timp record de către PMB, la spitalul Malaxa din București, pentru bolnavii de COVID-19. Aceste zone de triaj sunt menite să verifice pacienții suspecți de coronavirus, înainte de a fi consultați de personalul medical.

Firea, în inspecție la Spitalul Malaxa

„Am verificat azi (n.r. – joi) una dintre zonele de triaj organizate în timp record de către Primăria Capitalei, prin ASSMB, la spitalul Malaxa, unul din cele 19 spitale din subordine. În toate spitalele administrate de noi au fost create zone de triaj, pentru ca toți pacienții sau potențialii pacienți să fie verificați mai întâi dacă au fost infectați cu virusul care provoacă boala COVID-19, înainte de a fi consultați de personalul medical.

Printr-o mobilizare exemplară, la 10 dintre aceste spitale, inclusiv Malaxa, au fost amenajate puncte exterioare de triaj, fiind instalate containere care dispun de toate utilitățile necesare și sunt dotate cu echipamentele medicale necesare activității de triaj.

Containerele au fost amplasate de Primăria Capitalei, prin ASSMB, într-un termen-record de doar două zile de la data primirii solicitărilor din partea spitalelor.

Materiale de protecție pentru spitale, comandate suplimentar

Directorul medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim, a declarat că, în această perioadă, ASSMB a avut o activitate foarte intensă, au fost mobilizate toate resursele pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare celor 19 spitale aflate în administrare:
“Am răspuns foarte prompt cererilor unităților medicale și în timp foarte scurt s-au amplasat puncte de triaj. Condițiile din aceste puncte de triaj sunt de siguranță maximă, atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți.

Un alt obiectiv foarte important al ASSMB a fost asigurarea de echipament de protecție. De două zile, aceste materiale de protecție au început să vină, au fost comandate suplimentar, față de cele achiziționate de spitale. În ceea ce privește pregătirea spitalului Colentina, ca unitate medicală destinată pacienților bolnavi de Covid-19, s-au luat măsuri foarte riguroase, cu ajutorul specialiștilor de la DSP, cu colaborarea medicilor de la institutul Matei Balș, astfel că, în prezent, la spitalul Colentina există zone verzi, galbene și roșii în funcție de riscul la care este expus personalul medical, astfel încât aceștia să se echipeze corespunzător. De asemenea, s-au făcut sesiuni de instruire a personalului medical, esențiale în această perioadă”.

Circuit separat pentru urgențe și pentru ambulatoriu

Directorul spitalului Malaxa, dr. Alexandru Ștefănescu, a explicat că, la intrarea în curtea spitalului, pacienții sunt direcționați către containerele de triaj în funcție de tipul de serviciu medical solicitat, existând un circuit separat pentru urgențe și pentru ambulatoriu.

Personalul medical din container, echipat corespunzător, efectuează operațiunea de triaj epidemiologic. Aceasta constă în evaluarea pacienților prin întrebări țintite, care să releve istoricul recent de călătorie și perioada, eventualul contact direct cu o persoană confirmată infectată și evaluarea stării de sănătate, urmărind simptomatologia specifică (tuse, febră sau istoric recent de febră, dificultăți de respirație, șamd). Termometrizarea se efectuează printr-un dispozitiv non-contact.

La nivelul containerului există dispozitive de dezinfectare la dispoziția pacienților

În urma procedurii de Triaj Epidemiologic, medicul stabilește calitatea de caz suspect sau caz non-suspect a pacientului examinat.

Dacă pacientul este nonsuspect, acesta primește accesul în spital având asupra sa fișa de triaj epidemiologic. Dacă pacientul este suspect, în funcție de starea de sănătate și patologia specifică, se inițiază o procedură specială, foarte clar stabilită la nivelul spitalului.

Testarea bucureștenilor se va realiza! Au fost comandate testele

Referitor la testarea bucureștenilor, Primarul General a explicat: Având în vedere că Primăria Capitalei nu a fost sprijinită în acest demers inițiat de managerul institutului Matei Balș, prof. Dr. Streinu Cercel, foarte important pentru sănătatea cetățenilor, am decis să nu mai facem declarații pe acest subiect.

Însă, pentru că primesc foarte multe întrebări pe această temă din partea bucureștenilor, fac doar câteva precizări: proiectul se va face, îl realizează Institutul Matei Balș, împreună cu INSP, susținut logistic de Primăria Capitalei, prin ASSMB și cele 6 primării de sectoare.

Citește și Tăriceanu zumzăie la urechea Guvernului: Nu are curaj să adopte o măsură clară

Cu toții am făcut deja comandă de teste, câte 2 teste (un test anticorpi și un test antigen) pentru fiecare din cei 10.500 de bucureșteni care vor fi testați. Aceste teste vor ajunge în țară în câteva zile, am făcut toate demersurile, inclusiv la ambasadele țărilor de unde provin aceste teste. Între timp, specialiștii lucrează pentru stabilirea eșantionului de bucureșteni care va fi testat, iar curând va începe și testarea propriu-zisă. Doresc să îi asigur pe bucureșteni că nu facem altceva decât să venim cu soluții bune pentru a le proteja sănătatea”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

#NEWS