FOTO facebook
FOTO facebook

Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Kelemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu au depus un proiect de lege prin care data alegerilor locale să fie decisă de Parlament, și nu de Guvern. În inițiativa liderilor politici se prevede ca mandatele primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiilor locale, Consiliul General al municipiului București și consiilor județene să se prelungească cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență.

Alegerile locale, misiune cvasi-imposibilă

În forma actuală a legii, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor locale cu 75 de zile înaintea scrutinului. Premierul Ludovic Orban a anunțat deja că va demara o procedură de consultări cu liderii partidelor parlamentare să vadă dacă se impune amânarea alegerilor locale și pentru ce dată. La ultimele discuții purtate la Palatul Victoria de premierul Orban s-a stabilit, de principiu, data de 28 iunie pentru alegerile locale. După izbucnirea epidemiei de coroanavirus și agravarea situației din țară, mesajele venite din partea primarilor au fost că alegerilor vor trebui amânate.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis un document către Parlament, Guvern și Administrația Prezidențială în care precizează că organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă. În documentul menționat se precizează că organizarea parlamentarelor spre finalul anului „are un grad mare de incertitudine”.

Tăriceanu îi dă peste nas Guvernului Orban

De altfel, Călin Popescu Tăriceanu a ținut să se laude pe Facebook cu lucrul „măreț” făcut, astăzi, în Parlament.

„În urmă cu exact o lună de zile spuneam că trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva alegerile locale ar trebui să fie amânate până după stingerea pandemiei de coronavirus, ca o dovadă de responsabilitate. La acea vreme, dl Orban a înțeles să facă bășcălie. Acum vedem cu toții că nu putem avea alegeri locale la termen.

Dacă Guvernul nu are curaj să adopte o măsură clară și fermă în privința alegerilor locale, nu e problemă, preia inițiativa Parlamentul.

Citește și Tăriceanu, cel ce naște dezbateri și revolte

Astăzi, alături de președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele UDMR Kelemen Hunor și președintele Pro România Victor Ponta am depus la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgență.

Ar fi fost bine să fie luată o decizie de când am propus eu, dar e bine și acum, pentru că timpul ne presează!”, a spus liderul ALDE.

#NEWS