Novak vrea acces mai facil al persoanelor cu dizabilități în sălile de sport

Pentru asta, ministrul Sportului propune acordarea de stimulente cluburilor sportive

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a anunțat miercuri că va propune acordarea unor stimulente cluburilor care asigură pregătirea și antrenarea persoanelor cu dizabilități. Totodată, ministrul susține că a cerut deja cluburilor sportive date cu privire la modul în care asigură accesul persoanelor cu dizabilități.

„Accesul persoanelor cu dizabilități la facilitățile de pregătire sportivă este un punct sensibil și important pe agenda mea. Am considerat întotdeauna că dizabilitățile nu sunt motiv de discriminare sau excludere, nici nu ar trebui să fie o piedică în calea unei existențe normale, a practicării sportului, a atingerii performanței. Sunt un exemplu în acest sens, dar tot eu pot să vă confirm că este extrem de greu de unul singur. Consider că trebuie create condiții pentru ca aceste persoane să aibă aceleași facilități ca toată lumea. Am început cu cluburile sportive, prin solicitarea de a ne informa cu privire la modul în care asigură în prezent accesul persoanelor cu dizabilități”, a scris Novak, pe rețeaua de socializare.

Acesta a precizat că în momentul în care problema accesului va fi rezolvat, va propune „acordarea unor stimulente pentru acele cluburi care vor asigura și facilitățile de pregătire și antrenament acestor persoane”.

Un susținător al cursurilor de înot

În ciuda faptului că infrastructura școlară nu este dotată cu bazine, în care cei mici să învețe să înoate, Eduard Novak s-a declarat un susținător al acestei idei. De altfel, acesta a avut discuții pe această temă cu ministrul delegat al sporturilor din Franța, românca Roxana Mărăcineanu.

„Am schimbat idei extrem de utile cu privire la strategia națională a sportului și m-am bucurat să aflu că Franța are deja implementate proiecte naționale de inițiere în înot pentru copiii din grădinițe și seniori. Aceste proiecte au plecat de la statistica îngrijorătoare a numărului mare de decese anuale prin înec, astfel încât le-au fost alocate resurse bugetare semnificative: 115 milioane de euro pentru achiziționarea de bazine mobile și 3 milioane de euro pentru plata cluburilor și asociațiilor sportive care vor organiza cursurile de inițiere în natație”, a scris Novak.

În urma discuțiilor, Novak a aflat că printr-o colaborare cu Ministerul Educației Naționale din Franța, se investește în proiecte de ecologie și finanțare a amenajării unor piste pentru biciclete, în paralel cu susținerea unor proiecte de inițiere în ciclism și educație rutieră în rândul preșcolarilor. Cu un buget de 30 de milioane de euro pentru 3 ani. 

„Viziunea mea cu privire la educația copiilor și tinerilor are, în linii mari, aceleași coordonate, astfel că întâlnirea cu omologul meu francez a reprezentat o confirmare prețioasă și mi-a oferit elemente și informații pe care le vom avea în vedere în strategia națională a sportului românesc”, a concluzionat Eduard Novak.

Ministrul este singurul campion paralimpic al României, acesta obținând medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012.

Citește și: Novak, de la MTS, vrea să participe la JO de la Tokyo