Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Există noi indicii despre miopie: cercetările efectuate de un om de știință de la Colegiul de Optometrie al Universității din Houston sprijină continuarea investigațiilor privind modul în care viziunea periferică poate contribui la miopie și ar putea fi o cale de încetinire sau de prevenire totală a acestei afecțiuni, transmite EurekAlert.

Organizația Mondială a Sănătății a calificat această creștere rapidă drept ”alarmantă”

De obicei, miopia se dezvoltă cel mai rapid la copiii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani.

De asemenea, afecțiunea poate fi asociată cu probleme de sănătate oculară pe termen lung, ducând chiar la orbire.

Deși cifrele sunt uluitoare, cauza miopiei este un mister

Cercetătorii știu că miopia apare atunci când ochii în curs de dezvoltare ai unui copil cresc prea mult din față în spate.

În loc să focalizeze imaginile pe retină – țesutul sensibil la lumină din partea din spate a ochiului – imaginile obiectelor îndepărtate sunt focalizate pe un punct din fața retinei.

Legătura dintre viziunea periferică la miopie

Totuși, mecanismele care declanșează acest tip de creștere a globului ocular rămân evazive.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au avansat ideea că vederea periferică are un impact asupra miopiei.

În momentul de față, Geunyoung Yoon, Irvin M. Borish Chair Professor la UH College of Optometry, analizează mai profund și creează noi instrumente pentru a examina rolul vederii periferice în miopie.

Scopul nostru pe termen lung este de a înțelege influența factorilor optici și neuronali periferici asupra dezvoltării miopiei. Credem că sistemul vizual, inclusiv ochiul, folosește această orientare a vederii neclare la periferie pentru a determina direcția de creștere a ochiului”, a declarat Yoon.

Cercetătorul a primit o subvenție de 2.1 milioane de dolari de la Institutul Național de Oftalmologie pentru a-și susține activitatea

Pentru a determina mecanismele viziunii periferice, Yoon va dezvolta și implementa instrumente optice inovatoare, inclusiv un senzor compact de scanare a frontului de undă ocular, un simulator de vedere adaptivă cu optică adaptivă cu scanare deschisă și lentile de contact personalizate individual.

Odată ce instrumentele vor fi implementate, el va începe un studiu longitudinal al tinerilor pentru a le urmări vederea pe o perioadă de trei ani.