Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Deși pare un scenariu desprins din filmele de groază, injecțiile efectuate direct în ochi, cu ajutorul unui microac, pot trata cu succes o serie de boli oculare.

Pe lângă faptul că procesul sună înfricoșător, există și riscul ca acțiunea să decurgă prost. Spre exemplu, există endoftalmita, o infecție bacteriană cauzată de bacteriile care intră în gaura în care a intrat acul.

Mai mult decât atât, puteți deteriora țesutul ocular prin injectarea repetată. Și mai rău, celulele tumorale ar putea pluti prin gaura nou făcută și s-ar putea răspândi în alte zone. Având toate acestea în minte, o echipă internațională de cercetători a dezvoltat un nou sistem, potențial mai bun, pentru administrarea medicamentelor la ochi fără aceste complicații, indică Science Alert.

Practica are rolul de a trata bolile de ochi foarte grave

Această nouă îmbunătățire a tratamentului de administrare a medicamentelor poate evita problemele asociate cu utilizarea acelor pentru a trata bolile de ochi grave”, a spus unul dintre cercetători, directorul Institutului Terasaki pentru Inovare Biomedicală, Ali Khademhosseini.

Termenul științific pentru injectarea ochiului este „injecție intravitreală”, deoarece plasează medicamentul în corpul vitros – lichid asemănător jeleului care umple globul ocular. Este folosit pentru a trata o serie de boli, inclusiv degenerescenta maculară legata de vârstă – AMD și boala oculară diabetică.

În prezent, tratamentul constă în injecții multiple ale unui medicament numit anti-VEGF în substanța asemănătoare jeleului din ochi.

În loc să se bazeze pe mai multe injecții cu risc de infecție în cadrul tratamentelor, echipa a creat un microac ultrasubțire care rămâne de fapt în ochi și în cele din urmă se biodegradează

Microacul are un „dop” de hidrogel pentru a sigila gaura creată și eliberează treptat medicamentul în interiorul zonei ochilor.

Cercetătorii – care proveneau în mare parte din instituții din Coreea de Sud – au testat noul sistem în câteva moduri. Mai întâi, echipa a injectat microacele în ochii porcilor. Acest lucru a arătat că orificiul a fost sigilat după injecție, iar medicamentul – în acest caz, un colorant violet s-a răspândit prin ochi, așa cum sa prezis.

Inițial, echipa a folosit testarea pe porci, testare care a reprezentat un succes

Echipa a făcut un pas mai departe, introducând un microac în porcii vii. Nu a fost găsită nicio scurgere sau inflamație la fața locului, iar șapte zile mai târziu, vârful acului era încă fixat în siguranță.

Este de remarcat, de asemenea, faptul că semnalul fluorescent al rodaminei B a fost evident chiar și în țesuturile retiniene mai adânci și în epiteliul pigmentar retinian la cel mai îndepărtat loc de la vârful microacului cu auto-obturare”, scrie echipa în noua lor lucrare.

Designul va avea nevoie de studii mai lungi pe modele animale pentru a asigura siguranța și, în cele din urmă, va fi supus unor studii clinice pentru a confirma dacă este sigur și la oameni.