Igor Dodon și Maia Sandu

Actualul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon pare, în acest moment, să fie amenințat cu o detronare, în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu, potrivit datelor de până la această oră.

Astfel, după numărarea a 99,8% dintre voturile exprimate, Maia Sandu pare să aibă parte de un avans considerabil, obținând 36,1% dintre voturi (486.140), în timp ce actualul președinte Igor Dodon a obținut un scor de 32,66% (439.797). În mod cert, situația se mai poate schimba până la finalizarea numărării voturilor, însă diferența dintre cei este una destul de mare, astfel că victoria candidatului Maia Sandu ar trebui să fie una evidentă – dacă nu vom avea parte de surprize, evident.

De remarcat faptul că prezența la vot în Republica Moldova a fost de 42,76%, fiind depășit pragul de validare.

Maia Sandu se va lupta cu Igor Dodon în turul doi

Întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut un scor de peste 50% din voturile exprimate, potrivit constituției Republicii Moldova, se va organiza un al doilea tur de scrutin, în data de 15 noiembrie 2020.

În turul doi, conform experiențelor anterioare ce au avut-o protagonistă pe Maia Sandu, lucrurile se pot schimba, astfel că victoria detașată a acesteia din turul unu nu ar trebui să o liniștească pe candidata pro-europeană prea mult.

Citește și: Orban și un cadou de 16,5 milioane de lei pentru Republica Moldova

#News