Există sute de motive pentru care poți merge la închisoare: furt, corupție, mită, fapte violente și lista poate continua.

Defăimarea și calomnia au și ele un locșor bine stabilit în Codul Penal, dar perioada maximă de închisoare pe care o poți face, deocamdată, e de 2 ani. De obicei, se scapă cu amendă. Asta , dacă se dovedește infracțiunea. În principiu, defăimarea și calomnia sunt destul de greu de dovedit. Îți trebuie martori și dovezi negru pe alb.

Cel mai nou proiect de lege, adoptat azi de către Senat, e inițiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.

”Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se precizează în proiect.

Cu alte cuvinte, dacă schimbi cuvintele imnului, poți face închisoare. Bine, dacă se dovedește și intenția de defăimare, ceea ce e puțin mai greu. Vorbim, totuși, de un popor care face haz de necaz. Căruia nu i-a scăpat nicio poezie sau melodie neparodiată. Care se hrănește cu umor. Umor de calitate, umor negru și glume proaste. Probabil așa am supraviețuit, ca popor, de-a lungul secolelor.

”În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, a precizat Marius Pașcan, inițiatorul proiectului.

Total de acord. Dar cu umorul ce facem, dragă inițiator? Îl considerăm, din start, intenție de defăimare, sau ne luptăm în instanță pentru a dovedi una, alta? Facem procese pe bandă rulantă, aruncăm oameni în închisoare și le punem în cârca naționalismului? Nu e puțin extrem?

Am înțeles că e nevoie de respect pentru națiune și de apărarea simbolurilor naționale. Dar, de aici până la Codul Penal pentru ”o altă partitură” sau un ”alt text”, mi se pare cale lungă. Cam întortocheată, cam spinoasă și cu semne voalate de cenzură.

Citește și: Klaus Iohannis, principalele declarații ale conferinței de presă

#News