Ministrul Mediului avertizează: Închiderea gropilor de gunoi este o prioritate pentru România

În caz contrar, România poate suferi sancţiuni de peste 60 milioane euro

Deseuri Constanta
Deseuri Constanta Sursa foto pag Garda de Mediu Constanta

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că închiderea gropilor de gunoi este una dintre priorităţile mandatului său, menţionând că în această cauză aflată la Curtea Europeană de Justiţie există riscul ca România să sufere sancţiuni de 60 de milioane de euro sau mai mult, potrivit estimărilor specialiştilor, potrivit g4media.ro.

Ministrul Mediului: Cauza C301, o cauză celebră deja, în care statul român a fost condamnat şi în legătură cu care avem o nouă procedură în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nepunerea în executare a dispoziţiilor hotărârii iniţiale. Calendarul estimat într-adevăr este 31 decembrie 2023.

” În legătură cu această cauză, vreau să vă spun că este o preocupare principală a mea, alături de sistemul de garanţie – returnare, alături de investiţiile din PNRR, pe care nu trebuie să le ratăm, această cauză unde există riscul ca România să sufere sancţiuni pecuniare şi au fost diferite estimări ale specialiştilor -fie 60 de milioane de euro, alte estimări şi mai mari. Cert este că ele se vor referi la nişte penalităţi zilnice care vor curge de la data punerii în întârziere iniţială şi până la data de închidere a acelor depozite neconforme de deşeuri industriale, cu precădere, unele periculoase, altele nepericuloase”, a afirmat Fechet.

El a menţionat că toate depozitele de deşeuri municipale au fost închise, la fel şi o parte din depozitele industriale, fie cu bani de la Ministerul Mediului, de la Administraţia Fondului pentru Mediu, fie de către titularii respectivelor depozite

„Însă, aşa cum am avut o întâlnire şi ieri la minister pe acest subiect, legată de un astfel de depozit din judeţul Teleorman, pentru că fiecare situaţie are particularităţile ei, există această îngrijorare la nivelul Ministerului Mediului că vom rata ţinta de 31 decembrie, având în vedere situaţia concretă în care se află acele depozite. Curtea Europeană de Justiţie oricum probabil nu va aştepta termenul de 31 decembrie, este posibil să aibă o decizie dată mai repede de atât, dar asta nu ne opreşte să nu irosim nicio zi în legătură cu gestionarea acestora”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului, cifra de 60 de milioane de euro pentru penalităţi este calculată pentru perioada 2018 – prezent.

„Însă suma totală pe care statul român o va plăti, dacă vom ajunge în acea situaţie, eu încă sper că nu vom ajunge în această situaţie, suma totală va depinde de ziua în care vom închide şi ultimul depozit şi vom notifica Comisiei acest lucru, pentru a clasa cauza. (…) 60 de milioane de euro este o sumă totală pe care o estimăm pentru situaţia probabilă sau mai puţin probabilă în care vom fi condamnaţi, nu ştim cât va stabili Curtea Europeană de Justiţie pe zi. Poate să stabilească 1.000 euro pe zi, poate să stabilească 2.000 euro, poate să stabilească o sumă mai importantă. Probabil că vor evalua care este gravitatea situaţiei şi care este capacitatea şi a statului român, până la urmă, de a remedia această problemă”, a indicat ministrul Fechet.

Rocă în formă de gogoașă, descoperită pe planeta Marte