Sursa foto: Dreamstime.com

Henry Kissinger a declarat, într-un interviu acordat publicației The Spectator, că există trei posibile rezultate ale acestui război dintre Rusia și Ucraina, ce durează de mai bine de patru luni, scrie Digi24.

Veteranul diplomației americane a precizat că, în primul scenariu, Ucraina pierde 20% din teritoriu.

 „Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu și cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială și agricolă, și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre. Dacă rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme”, a spus Kissinger.

Războiul ruso-ucrainean divizează planeta

Totodată, în al doilea scenariu, Ucraina reușește să alunge invadatorii ruși din teritoriul pe care l-au dobândit, iar atunci „problema unui război cu Rusia însăși va apărarea dacă războiul continuă.”

În al treilea scenariu se va reveni la linia frontului din 24 februarie, Kissinger precizând că președintele Ucrainei l-a acceptat.

„Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014. Va fi reînarmată și strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianță. Problemele rămase (n.red Crimeea și Donbas) ar putea fi lăsate la negocieri. Ar fi o situație înghețată pentru o vreme. Dar, așa cum am văzut în reunificarea Europei, care a necesitat o perioadă lungă de timp, reunificarea poate fi realizată”, a concluzionat Henry Kissinger.

Reamintim că liderul de la Kiev le-a cerut liderilor NATO, prezenți la summitul de la Madrid, mai multe arme pentru a putea lupta împotriva rușilor. Cancelarul german Olaf Scholz a precizat, înaintea discursului președintelui ucrainean, că Alianța va continua să furnizeze armatei ucrainene armele necesare „atâta timp cât va fi necesar.”

Citește și articolul: Ucraina nu cedează în fața Rusiei