Primul depozit de mostre, construit pe o altă planetă

Este vorba despre primul tub cu mostre de roci pe suprafaţa planetei Marte..

Roverul Perseverance Mars al Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale (NASA) a Statelor Unite a depus primul tub cu mostre de roci pe suprafaţa planetei Marte. Este un eveniment istoric şi un pas important în misiunea agenţiei spaţiale americane de aducere pe Pământ a eşantioanelor marţiene, potrivit digi24.ro.

Eşantionul a fost plasat într-un tub de titan iar în următoarele două luni, roverul va depune în total în acel loc 10 tuburi. Acesta constituie primul depozit de mostre creat de umanitate pe o altă planetă, a transmis NASA.

 Conform misiunii Mars Sample Return, roverul va furniza aceste mostre unui vehicul robotizat care va fi trimis pe Marte. Vehiculul va folosi un braţ robotizat pentru a plasa mostrele într-o capsulă de la bordul unei mici rachete care va fi lansată pe orbita marţiană, de unde o altă navă spaţială va prelua containerul cu mostre urmând să îl transporte apoi pe Pământ, potrivit NASA. Roverul Perseverance a fost lansat din Florida la 30 iulie 2020 şi a amartizat  în februarie 2021. Acesta este primul rover care aduce pe Marte un sistem cu ajutorul căruia sunt colectate mostre ce urmează să fie aduse pe Pământ.

 Un obiectiv cheie al misiunii roverului marţian Perseverance este astrobiologia, inclusiv căutarea urmelor lăsate de eventualele forme de viaţă microbiană care au populat în trecutul îndepărtat Planeta Roşie.

 NASA a anunţat că sonda sa InSight a rămas fără energie, misiunea acesteia ajungând la final după mai bine de patru ani pe planeta Marte. InSight a amartizat în noiembrie 2018, cu obiectivul de a studia undele seismice şi de a afla mai multe informaţii despre interiorul planetei. Acest lucru ar ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul de formare a planetelor. Sonda staţionară a detectat peste 1.300 de seisme şi a localizat regiunile marţiene predispuse la cutremure în timpul şederii sale de patru ani pe Planeta Roşie.

Recompensă pentru prinderea unei femei care a furat de la firma la care lucra