Vladimir Putin/ Foto: Facebook

Curtea Constituțională a Rusiei, nimic altceva decât o anexă a Kremlinului, a decis că Vladimir Putin, fostul, actualul și viitorul președinte al Rusiei, poate stăpâni peste imperiul întins pe două continente până în 2036. Supușii împăratului au aprobat (de parcă aveau de ales), cu largă majoritate reforma constituțională propusă de tătucul Putin și supusă referendumului.

Referendumul a fost validat cu 74,1% din voturi, la o rată a prezenței la urne de aproximativ 65%. Rezultatul scrutinului nu reprezintă nicio surpriză în condițiile în care reforma a fost aprobată de parlament încă de la începutul anului, iar noul text al Constituției se găsește deja de vânzare în librării, precum Mein Kampf între cele două Războaie Mondiale.

Vladimir Putin conduce Rusia din 1999, cu o scurtă perioadă între 2008-2012 când a controlat statul din funcția de prim-ministru, Vladimir Putin este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace, care a condus Uniunea Sovietică timp de 30 de ani. Până și acest du-te-vino între poziția de premier și cea de președinte a fost făcut deștept, tocmai pentru a fenta limita de mandate prezidențiale.

Odată adoptate modificările Constituției, Putin și-a asigurat puterea pe viață, chiar dacă, prin absurd, nu va mai fi președinte, pentru că a întă­rit puterile Parlamentului și ale Consiliu­lui de Stat. Prin reforma Constituției, formal, Putin a acceptat limitarea mandatelor de președinte impusă de Constituția democratică de după perioada sovietică, despre care spune că este esențială pentru a evita întoarcerea la conducerea pe viață din era comunistă.

Amuzant, sau nu, este jocul de cuvinte care spune că noile măsuri limitează președinția la doar două mandate în total, în loc de două mandate consecutive. Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, va fi cea care îi va aproba pe miniștri la instrucțiunile prim-ministrului, preluând astfel o prerogativă care îi aparținea președintelui.

La fel de amuzant, dacă nu ar fi trist, este și modul în care Putin a convins electoratul să se prezinte la urne. Rușii au fost încurajați să participe la referendumul desfășurat timp de o săptămână prin tombole cu premii în apartamente și publicitate pentru celelalte modificări din pachetul de reformă, cum ar fi protecția pensiilor și interzicerea căsătoriilor homosexuale. Tot din ordinul lui Putin, cei care s-au prezentat, miercuri, la vot însoțiți de copii au primit câte un premiu de 10.000 de ruble, mai puțin de 150 de euro.

Citește și: Putin scoate ”kalashnikovu’” și-și „amenință” principalul oponent

HashtagNews.ro