Raluca Turcan anunță modificarea formulei de calcul a pensiilor

România a avut, în primul trimistru al anului, aproape 5,1 milioane de pensionari, potrivit datelor INS

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat, la Digi 24, că formula de calcul a pensiilor va fi schimbată, urmând ca aceasta să fie făcută publică abia la începutul anului 2023.

Concret, noua formulă va permite creșterea pensiilor mici mai mult decât pensiile cu care se iese în acest moment, știut fiind faptul că pe aceleași condiții de muncă și vechime un „proaspăt” pensionar poate avea pensie mult mai mare decât o persoană pensionată în urmă cu câțiva ani.

„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

„Recompense” pentru cei care rămân în „câmpul muncii”

Totodată, aceasta a precizat că Ministerul Muncii are în intenție crearea unui sistem de bonificare în calculul pensiilor, astfel încât cei care rămân în câmpul muncii și după vârsta legală de pensionare să fie recompensați într-un fel pentru decizia lor.

„În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională. Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii astfel încât acesta să fie sustenabil”, a mai spus Turcan, care a adăugat că intenționează „ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească oamenii și să fie stimulați penru a munci”.

Potrivit INS, în primul trimestru al anului numărul mediu de pensionari a fost de 5,099 milioane de persoane, în scădere cu 24.000 de persoane față de trimestrul precedent, cu o pensie medie de 1.597 de lei.

În urma acestor date tragemm concluzia că cei ce optează să mai rămână în activitate și după vârsta de pensionare o fac nu pentru a-și ocupa timpul, cât mai ales pentru a-și „rotunji” veniturile.

Citește și: Turcan, despre majorarea pensiilor: „Indexarea să se facă cu rata inflației”