Sursa foto: Handlesblatt

Estonia și Letonia se pregătesc să își apere fiecare centimetru de teritoriu, în cazul unei agresiuni venite din partea Rusiei, motiv pentru care miniștrii Apărării celor două state au semnat o scrisoare de intenție privind achiziționarea unor sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, scrie Digi24.

„Agresiunea Rusiei în Ucraina demonstrează clar necesitatea de a dispune de sisteme de apărare aeriană. Sunt încântat că punem în aplicare acest proiect cu Estonia, întărind astfel cooperarea noastră regională şi apărarea noastră comună”, a declarat ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Omologul său estonian, Kalle Laanet, a declarat că Summitul NATO de la Madrid a transmis un mesaj clar: cei care „sunt pregătiți să se apere vor fi ajutați.”

Discuțiile privind achiziționarea sistemelor de apărare urmează să se încheie la sfârșitul lunii iulie

Reamintim că în perioada 28-30 iunie a avut loc, la Madrid, Summitul NATO, unde s-a discutat despre agresiunea Rusiei asupra păcii mondiale.

În discursul său de la summit, președintele american Joe Biden a încurcat Suedia cu Elveția, însă s-a corectat rapid și a făcut și o glumă.

„Am invitat doi noi membri să se alăture NATO. A fost un act istoric – Finlanda și Suedia. Două țări cu o lungă tradiție a neutralității au ales să se alăture NATO. Unii din presa americană își vor aduce aminte de momentul când am primit un telefon de la liderul finlandez, acesta cerându-mi să mă vadă. A venit a doua zi și m-a întrebat dacă sprijin aderarea țării sale la NATO”, a precizat liderul de la Casa Albă în debutul discursului.

„Am pus mâna pe telefon și am sugerat să-l chemăm și pe liderul Elveției”, a spus Biden, referindu-se la șefa guvernului Suedez, Magdalena Andersson. Președintele american s-a corectat, însă, rapid: „Elveția… Dumnezeule, devin foarte nerăbdător, se pare… pentru extinderea NATO”, a mai spus președintele american.

Citește și articolul: Invazia Rusiei în Ucraina va afecta miliarde de oameni. ONU trage un semnal de alarmă