Vinata
Vinata. Sursa foto: wikipedia.org

Vânăta este una dintre cele mai sănătoase legume si ne poate ajuta să scăpăm de grăsimea în exces, acumulată în lunile de iarnă. Cei care doresc să aibă un stil de viață mai sănătos, sau să scape de câteva kilograme în plus, pot urma o dietă bogată în legume, care este alternativa ideală. Dincolo de proprietățile ei nutritive (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B), vânăta absoarbe rapid grăsimea ca un burete. Vinetele nu pot fi consumate crude, prepararea lor le schimba consistența și neutralizează solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.

Sosul de roșii sau bulion în orice mâncare, mai dietetic decât uleiul


Un lucru trebuie subliniat, 100 grame de vinete au sub 30 calorii, iar o lingură de ulei 100 calori, indiferent de ulei. Pentru a prepara o salată de vinete cu puține calorii în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan tahina, care are mai puține calorii decât 2 linguri de ulei și albeste vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc. In cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil 2 minute în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel. Ele nu vor mai absorbi ulei, același efect fiind obținut și punând sare pe feliile de vânătă. Așteptați 15-20 minute și ulterior le puteți găti. Folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime, preferați gătitul la cuptor, deoarece nu riscați ca preparatul să se ardă. Puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul. Sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul asta se pot păstra în siguranță chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate, fiind mai ușor de digerat fără prăjeală. „Dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fără gălbenuș de ou. Puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert, are avantajul de a lega compoziția fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, este sfatul unui celebru nutriționist român.

Mihai Trăistariu, jefuit de turiști