Cum se prepară cea mai bună socată

Este nevoie de un borcan de sticlă

Florile de soc, consumate proaspete sau uscate, sub formă de infuzii sau decocturi, sunt de ajutor în multe afecțiuni. Florile de soc, și băutura răcoritoare preparată cu ele, ajută împotriva obezității, sunt bune laxative și diuretice. Ceaiul de soc, la fel și socats, e un bun adjuvant natural pentru afecțiuni respiratorii, de la simple răceli, viroze, la bronșite.

Ingrediente socată 

  • 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palmă)
  • 400 de grame de zahăr
  • 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate
  • 4,2 litri de apă plată

Mod de preparare

  • Florile de soc trebuie recoltate atunci sunt cel mai aromate. Florile de soc trecute vor deveni ușor amărui, iar socată pregătită din ele va avea un gust amărui .Umplem chiuveta cu apă rece și adăugăm florile. Le agităm pe rând, una câte una, în apă, apoi le scoatem într-o sită. Scoatem florile pe șervete de hârtie absorbantă și le întoarcem de mai multe ori. Am pregătit socată într-un borcan de sticlă de 4,25 litri. E important să folosim un recipient de sticlă, deoarece lumina soarelui trebuie să intre în borcan. Prima dată punem în borcan florile de soc spălate și zvântate. Peste florile de soc, se pune  zahărul. Se umple borcanul cu apă plată.6. Borcanul se acoperă lejer, doar cu o farfurioară. Se pune borcanul într-un loc însorit, pe pervazul ferestrei de la bucătărie. Se poate amesteca o dată pe zi, cu o lingură foarte curată, în cazul în care zahărul se depune la fundul borcanului. Socată filtrată se pune în sticle. Sucul se păstrează la frigider și se consumă în 4-5 zile.  

Leguma care întărește sistemul imunitar