Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, a afirmat că aplicarea măsurii propuse de USR PLUS, „zero taxe pe salariu minim” ar fi „o gură de oxigen nu doar pentru hotelieri, ci pentru întreg sectorul HoReCa”, afectat de pandemie.  Aceasta a precizat că măsura este solicitato de proprietarii de hoteluri din România.  Potrivit Cristinei Prună, în perioada pandemiei, industria ospitalității a pierdut aproximativ 40% din angajaţi, care fie au plecat spre alte domenii, fie sunt în şomaj.

„Realitatea este că industria HoReCa este una dintre cele mai afectate de pandemie. Hotelurile din București au avut un grad de ocupare de 10-15%. Iar per total, sectorul de ospitalitate și turism a scăzut cu 67,4% numai după primul val al pandemiei. Concret, măsura USRPLUS prevede ca primii 2.300 de lei din salariu, echivalentul salariului minim pe economie, să nu mai fie taxat de stat”, a scris deputatul USR PLUS, pe Facebook.

Beneficiile pentru HoReCa, pe termen scurt, mediu și lung

Aceasta a precizat care sunt beneficiile aplicării măsurii „zero taxe pe salariu minim”:  reducerea numărului de angajați disponibilizați din acest sector; reducerea riscului de faliment al afacerilor mici și mijlocii; plata unor salarii mai atractive prin care afacerile să-și poată recupera foştii angajaţi sau să găsească alţii calificaţi; stoparea crizei de personal care a migrat spre alte domenii de activitate, dar și prevenirea crizei de personal prevăzută pentru momentul aşteptatei reveniri economice; asigurarea circuitului banilor în economie.

„Există ajutoare de salvare expres prevăzute pentru industria HoReCa. Acestea vor fi binevenite. Nu este însă suficient. Trebuie să începem să implementăm «zero taxe pe salariul minim» cât mai repede cu putință. Realist ar fi din 2022. Asta dacă vrem să relansăm cu adevărat această industrie și economia”, susține Cristina Prună.

Citește și: Proiect. Salvarea HoReCa poate veni de la Parlament