România nemascată pe vremea coronavirusului. Sunt două luni de pandemie și unele state au impus obligativitatea purtării măștilor de către toată populația. Asta printre multe alte măsuri. Repet, toată populația. În România nu există măști nici în spitale, nici în farmacii, nici pe fețele noastre.

Problema e că avem foarte puține linii de producție în România și, problema e și timpul. Poate nu suntem noi mulți, dar nici medicii nu sunt. Demisiile se țin lanț, îmbolnăvirile – la fel, președintele face declarații după declarații. Am ajuns la aproape 90 de decese și am trăit în luna martie un întreg an. Sau poate doar mie mi s-a părut așa.

”În momentul de față, din datele Ministerului Economiei, aveam capacitate de 150.000 de măști pe zi și astăzi am mai primit o informație despre încă o capacitate funcțională de încă 100.000 de măști, în zona județului Argeș. Sunt mulți producători mici care fac măști, dar care nu sunt agrementate. Dar acolo fiind foarte mulți și având capacitate foarte mică de producție, nu îi avem înregistrați la nivelul Ministerului Economiei.

Începând cu 15 aprilie, o să ajungem la 500.000 de măști pe zi la primul producător pentru populație și 150.000 măști pentru spitale. Și capacitatea Romarm-ului va fi similară: 500.000 pentru populație și 150.000 pentru spitale. Deci în jurul datei de 15 aprilie o să avem peste un milion de măști pe zi.

Îl consider la un preț foarte mare, în condițiile în care eu știu la ce preț se importă. Toate ofertele care mi-au venit mie la minister sunt la 0,30 – 0,45 centi, eurocenți, evident mai adăugăm transport. Mi-e greu să cred că de la 2 lei, 2 lei și un pic se duce la 6 lei cu tot”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Așteptăm 15 aprilie așa cum așteptam odinioară Craciunul: poate nu vor fi jucării made in China și poate nu vor fi tocmai ”de jucărie”. Poate.

Citește și: Încă șapte medici infectați cu Covid-19. De data asta la Victor Babeș

#News