Ce semnifică zilele Babelor de la începutul lunii martie

Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel cald.

primavara
primavara

1 martie este prima zi de primăvară și tradiția spune că zilele Babei ne arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi. Adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul în curs pentru el, în funcție de vreme, potrivit stiripesurse.ro.

Primele zile de martie mereu schimbătoare sunt ale babelor. Bunicii noștri știau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde

Ei le-au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie. Dacă ținem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară.

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel cald. Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.

Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia. O metodă spune că alegi la întâmplare o zi între 1 și 9 martie. O altă tradiție relevă că baba e ziua ta de naștere: dacă ești născut între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă. De exemplu, dacă ești născut pe data de 6 decembrie, baba va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, spre exemplu data de naștere 21, atunci cifrele se adună.

Așadar, baba va fi pe data de 3 martie. Fiecare dintre cele nouă zile, în funcție de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calitățile și defectele fiecărei femei în parte.

Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă și primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă. Locuitorii din Sicilia, nevoiţi să se aprovizioneze cu apă potabilă