DIICOT: Percheziții la Opera Națională din Iași privind fraude financiare

Directoarea Beatrice Rancea, printre cei audiați

Mai multe percheziții au loc la Opera Națională din Iași, într-un dosar ce privește fraude financiare. Managerul instituției, Beatrice Rancea se află printre cei vizați și audiați de către procurorii DIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, cele 26 de percheziții vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași

Comunicatul DIICOT

Prejudiciul produs, 5 milioane de lei

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

„Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.”, au mai precizat procurorii.

Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Citește și: Alexe se declară nevinovat la acuzațiile de luare de mită