Angela Merkel: „O provocare pe termen lung politică, economică şi socială”

Ultimul mesaj al cancelarului

Cancelarul german, Angela Merkel a avut un mesaj de Anul Nou plin de emoție, acesta fiind de altfel ultimul din postura de cancelar. Dar și pentru că vine după un an cu multe provocări, de la partea socio-umană la cea economică și sanitară.

Permiteţi-mi să vă spun ceva personal: în nouă luni vor avea loc alegeri parlamentare şi nu voi mai candida din nou. Astăzi este, probabil, ultima dată când sunt în măsură să ofer mesajul de Anul Nou. Cred că nu exagerez când spun: niciodată în ultimii 15 ani nu am avut un an mai greu, şi niciodată în ciuda tuturor grijilor şi a unui anumit scepticism, nu l-am aşteptat pe noul an cu atât de multă speranţă

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

„Ce an am avut! În 2020, am avut ceva ce a venit peste noi, fără să ne aşteptăm. Un virus necunoscut care ne-a invadat trupurile şi vieţile. Ne-a lovit în ceea ce aveam mai uman: contacte sociale, conversaţii, îmbrăţişări, aniversări. Virusul a transformat comportamente normale în unele riscante, ne-a făcut să ne protejăm, într-un fel neaşteptat. Anul 2020, al pandemiei, a fost unul din care am avut ce învăţa. În primăvară a trebuit să reacţionăm la un virus despre care nu ştiam nimic verificat, a trebuit să luăm decizii despre care numai speram că le-am luat corect. Pandemia de coronavirus a fost şi rămâne o provocare pe termen lung politică, economică şi socială”, a mai spus cancelarul Angela Merkel (66 de ani).

Totodată, Angela Merkel a ținut să respecte regulile și în perioada următoare, pandemia fiind încă departe de a se termina, chiar dacă între timp a fost dezvoltat vaccinul anti Covid.

„Va depinde de noi toţi, multă vreme de acum încolo, să vedem cum vom răzbi în această pandemie. În afară de vaccin, avem cele mai eficiente mijloace la dispoziţia noastră, respectând regulile, fiecare dintre noi.Teoriile conspiraţiei nu sunt doar neadevărate şi periculoase, sunt şi cinice şi crude pentru oamenii care au pierdut fiinţe dragi”, a adăugat Merkel.

Citește și: Klaus Iohannis: „Privim spre Noul An cu multă speranță”

#News