Noi emoții pentru Elena Udrea! Avocații fostului ministru depun probe în megadosarul „Hidroelectrica”

Avocații Elenei Udrea ar putea prezenta probe la dosar în apărarea clientei lor

Curtea de Apel București continuă, luni, judecata în megadosarul „Hidroelectrica”. Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, este acuzat de corupție.

Avocații Elenei Udrea ar putea prezenta probe la dosar în apărarea clientei lor, după terminarea audierii martorilor din dosarul DNA.

La termenul de luni avocații fostului demnitar vor propune instanței de judecată probe considerate relevante de aceștia. După analiză, magistrații vor decide care din dovezile propuse vor fi admise spre administrare.

Veronel Rădulescu, unul din avocații Elenei Udrea, a declarat că va solicita instanței o serie de probe considerate relevante de către fostul ministru.

Procesul s-a amânat la termenul care a avut loc în luna ianuarie.

Curtea a audiat zeci de martori ai DNA. Au dat declarații și martorii care în timpul anchetei procurorilor anticorupție au avut identitate protejată.

Elena Udrea este judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor.

Împreună cu Elena Udrea este trimis în judecată și Dan Cătălin Andronic. Acesta este acuzat de mărturie mincinoasă.

Procurorii DNA acuză că în anul 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD.

Banii ar fi fost primiți de fostul ministru pentru a influența factorii de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA. Scopul era menținerea, în condițiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri Bogdan Buzăianu le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari. Ea a mai primit și o creanță de 900.000 de euro. Aceasta reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț. Ea era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro, Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, folosind o firmă paravan care aparținea unei cunoștințe.

Inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, în calitate de martor, spun procurii DNA. El a declarat că nu a avut cunoștință că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media.

El a mai declarat că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda că publicației îi „merge bine”. Dan Andronic a mai declarat că nu i-a cerut Elenei Udrea aprobarea pentru a publica anumite articole. Andronic a declarat că doar s-a consultat cu ea pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

Separat, față de inculpatul Budeanu Radu Ioan s-au continuat cercetările. Anchetatorii au încheiat cu acesta un acord de recunoaștere a vinovăției.

Acordul a fost aprobat și de către judecătorul Tribunalului București. Afaceristul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă în dosarul Hidroelectrica.

DNA nu a dat publicității informația privind încheierea acestuia acord de recunoaștere a vinovăției. Motivul este Ghidul de Bune Practici dintre Mass-Media și sistemul judiciare revizuit de Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește și: Elena Udrea poate părăsi România