PSD, supărat pe Klaus Iohannis, are explicații pentru criza politică

„A trecut peste voința celor care au votat”

Vice-președintele PSD, Sorin Grindeanu a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că întreaga criză politică a amomentului a fost provocată de șeful statului, Klaus Iohannis, care „a trecut peste voința celor care au votat” și a format coaliția pierzătorilor.  La alegerile din decembrie 2020, PSD a obținut majoritatea, cu 28,90% (la Camera Deputaților) și 29,32% (Senat), în timp ce PNL a luat 25,19%, respectiv 25,58%, iar USR-PLUS a câștigat 15,37% și 15,86%. AUR a fost supriza acelor alegeri, obținând 9,08% la Camera Deputaților și 9,17% la Senat, iar UDMR (ce a ajuns în coaliția de guvernare alături de PNL și USR PLUS) a avut 5,74% la Camera Deputaților și 5,89% la Senat.

„Noi am câștigat alegerile. Toată această porcărie care se întâmplă acum se întâmplă pentru că PSD nu a fost desemnat să facă guvernul. Noi am fost la Cotroceni cu un premier (n.r. Alexandru Rafila). Iohannis a trecut peste voința celor care au votat, a făcut această coaliție a pierzătorilor și acum încearcă să îi împace la loc. De ce trebuie să intrăm noi în ciorba asta? Ei au făcut-o, ei să o desfacă”, a declarat Sorin Grindeanu.

De attfel, acesta a precizat că agenda românilor este cu totul alta, mai mult, că social democrații sunt cei care au cerut introducerea de urgență a Legii consumatorului vulnerabil, aceasta fiind una dintre prioritățile actualei sesiuni patlamentare, în contextul creșterii alarmante a prețului la energie.

„Astea sunt lucruri importante, nu picioarele în gură pe care și le dă Orban cu Cîțu, Cîțu cu Barna, Barna cu Cioloș. Unii domni încearcă să își protejeze structurile în teritoriu. Ce treabă avem noi cu bătălia lor. Să plece acasă toți, toți!”, a mai spus Sorin Grindeanu.

PSD nu crede în demisiile miniștrilor USR PLUS

Totodată, social democratul nu crede în demisiile miniștrilor USR PLUS, demisii care au fost prezentate luni seară și depuse în această dimineață. „În acest moment știu un sigur lucru: că la Cotroceni e o întâlnire între Iohannis și Barna (n.r. întâlnirea a fost programată pentru ora 16.00). Știu că există doar 7 demisii, nu mai multe a acestor ipocriți de la USR și că acele demisii nu au fost încă acceptate, nu au intrat pe circuit. Cîțu nu le-a acceptat. Nu a numit înlocuitori ca să intrăm în făgașul normal”, a mai declarat Grindeanu.

Potrivit premierului Cîțu, interimatul portofoliilor de la care și-au dat demisia miniștrii URS PLUS este asigurată astfel, de: Florin Cîțu (Ministerul Fondurilor Europene), Raluca Turcan (Ministerul Sănătății), Lucian Bode (Ministerul Justiției, interimar din 2 septembrie, după revocarea lui Stelian Ion), Virgil Popescu (Ministerul Economiei) și Dan Vîlceanu (Ministerul Transporturilor).

Citește și: Moșteanu anunță că miniștrii USR PLUS „nu sunt sclavi pe plantație”