Foto: Pixabay

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare dată când am auzit că încălzirea globală nu există, cel mai probabil că acum aș fi atât de bogată încât să-i cumpăr pe toți cei care susțin conceptul! Dar cum nu-mi dă nimeni bani pentru asta, fac și eu ce pot: scriu. Până la urmă, nu trebuie musai să fii bogat sau influent internațional pentru a da o mână de ajutor.

Utopic, nu? Cu siguranță! Pentru că, în realitate, pentru a combate încălzirea globală, trebuie să ajutăm cu toții. Cel mai bun exemplu al „eu centrez, eu dau u capul” e fătuca aia din Suedia, Greta. Copilul a căpătat notorietate, s-a dezvoltat, a devenit brand. Dar la ce ne-a folosit? De vreme ce, la scurt timp, tot efortul s-a întors împotriva ei, transformându-se din copilul ăla șmecher și fără frică, în ciuca bătăilor de joc și a meme-urilor triste, mai mult sau mai puțin amuzante.

Între timp, cât ființele umane se dau mari, în spatele tastaturilor, făcând mișto de-un copil bine intenționat (ok, poate un pic neșlefuit pe la colțuri, însă tot bine intenționat), peste planetă se revarsă urgia. „Urgie”, un cuvânt exagerat, însă nu departe de adevăr, în acest caz. Realitatea lui 2021.

Haideți să luăm exemplul nostru, al românilor. În timp ce vestul țării se topește sub patruj-de-grade-plus, estul e sub ape și bătut violent de grindină, de-ai putea să juri că cineva vrea să-i bage pe locuitorii acestor județe la gheață, pentru conservare. Furtuni, uragane, fenomene extreme: cam astea au fost titlurile care au descris ceea ce s-a întâmplat, zilele trecute, prin est. Între timp, în vest prăjești oul pe buric, exact ca-n filmul ăla prost, din anii ’90, cu Charlie Sheen în rol principal.

Încălzirea globală la Galați

Da, cam asta se întâmplă când ai senzația că încălzirea globală nu va chinui planeta în perioada vieții tale. Karma ți se întoarce, iar planeta se răzbună pe tine, pentru zeci de ani în care ai aruncat gunoaie pe unde ți s-a năzărit și în care ai trecut cu vederea efectele poluării. Desigur, principalii vinovați sunt oamenii de la butoane: autoritățile care au închis ochii, au primit bani pentru a da autorizații, etc.

Însă asta nu te absolvă pe tine, omul mic, nesemnificativ, de ceva! Mic cu mic devine mare. Pet cu pet devine munte de gunoaie.

Video: Iulia KELT / Ziarul de Investigații

Citește și editorialul: Animal Society, liantul dintre animalele nimănui și inimile bipezilor, revine în Galați