Nelu Tătaru a spus că vinovații pentru tragedia de la Piatra Neamț suntem noi toți. Mihail Șora l-a contrazis. Se împart cuvinte grele, se caută vinovați, se pasează motanul dintr-o parte în alta. Se fac analize. Cine trebuia să se ocupe de spitalul din Piatra Neamț? Câți manageri au trecut pe acolo? Ce culoare politică aveau? Contează culoarea politică? Ce contează, de fapt, și care sunt rezolvările?

Azi s-a hotărât examinarea tuturor secțiilor ATI. Azi. După incendiul din spital. 5 ani după Colectiv. De-abia azi se fac controale, analize și se adună, timid, soluții.

Se repetă ceea ce știm de mulți ani: că spitalele nu sunt nici sigure, nici dotate corespunzător. Că medicii sunt puțini. Că nici acum nu suntem pregătiți. Și, să fim serioși, nu e vorba despre eterna replică cu ”iarna ne-a prins, ca de fiecare dată, nepregătiți”. De data asta e vorba despre tragedii în urma cărora nu s-a schimbat nimic. Și care nu e exclus să se repete.

Medicul anestezist Carmen Mărginean spune că în orice moment se poate repeta tragedia care a dus la decesul a zece pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean Neamț.

”Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate”, spune medicul anestezist.

”Nici vorbă de uși de incendiu care să se închidă automat ca să izoleze zona de flăcări. Dacă adăugăm clădirile vechi, lipsa personalului și epuizarea medicilor și asistentelor, avem un scenariu sumbru. Cadrele medicale sunt și ele victimele sistemului și trebuie să salveze vieți cu ce au la îndemână”, a conchis medicul.

Cu alte cuvinte, dintr-un spital în care ar trebui să vii să te vindeci, e posibil oricând să nu mai pleci în viață.

Știm. Se bate apa-n piuă. Dar, vorba bătrânilor, două vorbe un ban nu fac. Nu mai e momentul vorbelor. Nu mai era momentul vorbelor de mulți ani. Ceva trebuie să se schimbe, repetăm obsesiv-compulsiv. Și, totuși, cât va trece până când și această tragedie să fie uitată, să ne reluăm cursul normal al vieții și să trecem peste faptul că vinovații nu trebuie doar pedepsiți.

Trebuie pedepsiți exemplar, astfel încât să nu mai fie nevoie să vorbim, din nou, peste ceva timp despre următorii vinovați. Sau țapi ispășitori.

Citește și: Altă tragedie, alt oraș: Galați. Doi morți, în urma unei explozii

#News