Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel / Foto: Facebook

Supărat, supărat sunt iarăși, Doamne, supărat! Cam așa ar putea fi caracterizată atitudinea Patriarhului Daniel. Foc și pară, acesta i-a trimis ministrului Educației, Monica Anisie, o scrisorică destul de lunguță, în care-i explică acesteia de ce e ora de religie este importantă ÎNCĂ, și mai mult decât atât, de ce elevii trebuie să continue să tremure în fața profesorilor de religie.

Ca s-o luăm cu începutul, printre puținele lucruri cu adevărat bune făcute de ministrul Educației în ultima perioadă se numără și propunerea ca evaluarea la disciplinele Educaţie artistică (plastică sau muzicală), Religie și Educaţie Fizică, să se realizeze diferit față de celelalte discipline, susținându-și propunerea prin faptul că aceste materii s-ar baza „pe predispoziţii native, aptitudini, înclinaţii, având un caracter vocaţional explicit”, după cum a declarat chiar Anisie, la momentul potrivit.

Și de-aici conflictul. „Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară”, spune Patriarhul Daniel, în scrisorica sa cea întunecată. De unde rezultă faptul că statul nu e laic, așa cum am fi fost tentați să credem (sau așa cum am învățat la o materie cu adevărat utilă, pe numele ei Educație Civică). O altă concluzie logică izvorâtă din declarațiile lui Daniel ar fi că statul egal biserică – ori cel puțin asta pare să-și dorească mai-marele nostru aurit și înțolit.

„Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede: În învăţământul de stat şi particular, predarea Religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute (art. 32, alin. 1).”, continuă acesta.

În mod cert, Patriarhului nostru îi scapă (în mod intenționat) din vedere faptul că libertatea religioasă are două tăișuri. Pe de-o parte, ești liber să crezi, pe de altă parte, ești liber să nu crezi. Libertatea este pentru toți, nu numai pentru unii.

Din nou, Biserica se dovește a fi depășită de vremurile pe care le trăiește, ținând cu dinții de metode arhaice. Hai să-i pedepsim pe copii cu note! De ce să tremure de frică numai la Matematică, când pot să tremure de frică și la Religie? Să reînviem Inchiziția și s-o trimite la școală!

Nu, nu am studii în teologie, însă viața m-a învățat un lucru: orice ți se predă în mod obligatoriu, va avea mereu tendința să-ți creeze repulsie. Și-apoi, la cât de multă repulsie există în momentul de față vis-a-vis de BOR, chiar au clericii nevoie de o porție în plus?

Citește și: Miliția BOR e ofuscată pe ”Catedrala Prostirii Neamului”

#News