Potrivit ultimelor informații, masca de protecție va deveni obligatorie de la 1 august în zonele aglomerate ale Bucureștiului. Deși încă nu se menționează despre ce aglomerări urbane se vorbește și nici între ce ore va fi instituită această regulă, în cursul zilei de astăzi urmează ca CNSU să aducă la cunoștință informații suplimentare.

De menționat că, cel puțin momentan, vorbim despre o propunere făcută de CNSU Guvernului, propunere ce urmează a fi analizată și, cel mai probabil, aprobată ulterior.

„Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică. Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.”, se arată într-un document al CNSU.

Excepțiile de la regulă

„Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.”, se mai stipulează în documentul menționat anterior.

De altfel, există posibilitatea ca o astfel de măsură să fie instituită și în alte orașe, calculele fiind făcute în funcție de riscul epidemiologic cauzat de focarele deja existente. După cum putem observa și din declarațiile premierului Ludovic Orban, masca ar putea deveni obligatorie și în orașe ca Brăila sau Galați unde, falezele Dunării pot deveni adevărate surse de infectare în zilele de weekend când, aglomerația atinge cote alarmante.

În cursul zilei de ieri, Orban declara: „Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”

Citește și: Orban ar putea înăspri unele condiții de la 1 august

HashtagNews.ro