Fiecare român a căutat, la un moment dat, un job, chit că și-a completat CV-ul în perioada studenției sau mult mai târziu. Personal, am schimbat multe locuri de muncă, am căpătat experiență din fiecare și am recomandat mereu schimbarea. Am depășit de ani buni teama că un job reprezintă totul. Sau că un job m-ar reprezenta în totalitate, m-ar eticheta sau că ar trebui să-mi sacrific timpul sau considerentele personale pentru a-l păstra.

Dacă alegi un job, alegi stabilitate, viitor și mai alegi și o echipă. Dar ce se întâmplă atunci când impedimentul îl constituie fix orașul în care locuiești?

Sunt locuri de muncă vacante în România. Dacă vrei să cauți și dacă nu vrei să te rezumi doar la căutări. Și totuși, dacă vrei un job, ar trebui să ai puțin noroc și să locuiești în Bucureşti/Ilfov sau nord-vestul ţării. Și ni se explică și de ce: în aceste două regiuni 46% din locurile de muncă neocupate la nivel naţional şi unde trăiesc doar 11% dintre românii care beneficiază de venitul minim garantat. Cea mai mare parte a acestora, 89%, adică 171.000 de persoane, locuiesc în restul ţării, unde se află doar 25.000 de locuri de muncă disponibile.

Am mai spus că, dacă vrei să muncești, muncești. Dacă te-ai obișnuit cu o activitate, o vei continua. Va fi parte din viața, parte din tine. Îți va fi indispensabilă.

Dar sunt și persoane obișnuite să îl ia pe ”nu” în brațe, să aștepte și să ceară. Să ceară de la stat și, implicit, noi suntem statul. Cei care produc.

”Mitul asistaţilor social care nu doresc să muncească, eliminat de statisticile oficiale. Locurile de muncă disponibile în România sunt extrem de concentrate din punct de vedere geografic.

Datorită statisticilor naţionale incomplete, valorile de mai sus nu iau în calcul nepotrivirile educaţionale (de exemplu, piaţa muncii poate avea nevoie de ingineri sau programatori, în timp ce persoanele care primesc venitul minim garantat nu posedă aptitudinile respective), deşi acestea joacă de asemenea un rol important.

Ponderea însumată a locurilor de muncă disponibile din cele două regiuni în totalul naţional este în creştere cu aproximativ 1,6% pe an”, potrivit sursei citate.

Citește și: Virgil Vlad: 8 ore de muncă în turism, plătite cu 3 euro

#News

Foto