Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a fost în ultima vreme presat din toate direcțiile pe tema măririi pensiilor. „Dușmanii” politici nu au ratat niciun prilej de a face declarații, ba în stânga, ba în dreapta, prin care să-i răsucească încheietura. Metoda e una clasică: cu toate că știi că o majorare de 40% a pensiilor nu e sustenabilă, în condițiile în care România traversează o pandemie de coronavirus, bați toaca pe mărirea pensiilor, ca încet-încet să plantezi în mințile votanților în vârstă ideea că Orban nu că n-ar avea, dar nu vrea, domnule!

„Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, este mesajul pe care îl transmite Ludovic Orban. „Anunțul va fi făcut când o să avem informații pe care putem să ne bazăm în mod adevărat”, a adăugat premierul. 

Și-acum, fie vorba între noi, unele pensii din România sunt atât de mici încât din ele vârstnicii țării abia își plătesc datoriile. Da, tot către Stat. Tocmai din aceste motiv, am cosiderat mereu că situația asta este una cu două tăișuri. Și, din câte se vede, una fără rezolvare.

„Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică. (….) Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral”, a arătat premierul.

Ludovic Orban: Orban vrea să crească pensiile, dar e realist”

„Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba mărești pensiile, dacă după aia nu poți să le plătești. Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. Noi avem investiții anul acesta 52 de miliarde”, a arătat, spre comparație, șeful executivului.

Citește și: CTP crede că PNL și PSD sunt în cădere, iar USR e ușor înțepenit

#News