Cel mai lung cuvânt din limba română conține 44 de litere

Cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie

Cel mai lung cuvânt din limba română are nu mai puțin de 44 de litere. Cele mai lungi trei cuvinte din limba română, ele fiind utilizate în medicina, în limbajul științific. Cel mai lung conține 44 de litere, al doilea 36, iar cel de-al treilea, 32, potrivit romaniatv.net.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o boală pulmonară cronică profesională care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porțelanului și a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza este o enzimă (proteină) catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat (ATP, GTP, etc) în forma monofosfatată AMP (adenozinmonofosfat). Encefalomielopoliradiculonevrita este o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, fumicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

Cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.

În limba română sunt şi cuvinte formate din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă. De exemplu, „trunchi” sau „ştreang”. O altă curiozitate este reprezentată de cuvântul care conține toate cele opt vocale dacă este articulat hotărât la forma de plural. Este vorba despre „autoînsămânţările”

Un colecționar din Buzău a adunat 5.500 de ceasuri