Un colecționar din Buzău a adunat 5.500 de ceasuri

El achiziţionează ceasurile din târguri sau din mediul online şi le restaurează.

Un colecţionar din municipiul Buzău, care deţine aproape 5.500 de ceasuri, spune că i-ar lua mai bine de jumătate de an să le potrivească la ora de vară. El speră ca la un moment dat să se renunţe la schimbarea orei de două ori pe an, potrivit digi24.ro.„În urmă cu ceva timp, toate ceasurile din cameră le întorceam tot timpul. Acum să le potrivesc pe toate la ora de vară cred că mi-ar lua jumătate de an. Poate nu se va mai schimba ora să dorm liniştit, să nu mai fiu nevoit să le potrivesc la ora de vară şi la ora de iarnă. La majoritatea ceasurilor pe care le am trebuie să le schimb ora manual, mişcând de limba minutarului. Mai sunt ceasuri cu reglaje în spate, cum sunt ceasurile de masă sau de perete, altele au rotiţe de care mişti pentru a schimba ora, butoane, unele sunt automate, se actualizează singure, dar sunt şi mecanisme ceva mai complicate. De exemplu, am un ceas cu un potenţiometru. Până l-am potrivit la ora dorită, mi-a luat jumătate de oră”, a declarat Ştefan Turcea.

 Pasiunea pentru ceasuri o are de la tatăl său, în ultimii ani reuşind să adune o colecţie impresionantă. Achiziţionează ceasurile din târguri sau din mediul online şi le restaurează.

„Am în jur de 5.500 de ceasuri, nu le mai ştiu numărul exact. Ţin ceasurile în toată casa, în trei camere, pe hol, în garaj, dar şi în pod. Am început să colecţionez în urmă cu 14 – 15 ani. Tata repara ceasuri şi am găsit un ceas cu pendul nereparat. L-am luat şi de curiozitate l-am desfăcut, l-am reparat şi am avut o satisfacţie mare. Atunci a început să îmi placă. Din acel moment tot cumpăr ceasuri din târguri şi le repar. De regulă, cumpăr cam 2-3 ceasuri pe săptămână, caut să fie de marcă bună, de calitate, să arate bine, să fie rare şi cu mecanisme inedite”, spune colecţionarul din Buzău

Ştefan Turcea speră ca la un moment dat să poată expune măcar câteva dintre ceasurile sale într-un muzeu sau să amenajeze unul propriu, oparte din garajul său fiind transformat într-un astfel de loc.

El deţine un ceas Gustav Becker din 1860, unul Comtoise vechi de peste 200 de ani, dar şi alte modele produse în Germania, Elveţia şi Franţa. În colecţie se mai află un ceas Victoria produs în România anilor ’60 şi un orologiu vechi de peste 100 de ani, în formă de butoi de vin.