Alarmant: Jumătate din mierea importată în Europa nu este naturală

Potrivit lui Mircea Ciocan, președintele Federației Asociațiilor Apicole din România, niciunul dintre sortimentele existente la acel moment pe piață, în supermarket-uri, nu ar avea mai mult de 20% miere.

Alertă în toată Europa, după ce o anchetă a Comisiei a arătat că aproape jumătate din mierea importată nu este 100% naturală. Mostrele prelevate din 18 țări arată că borcanele conțin un amestec cu sirop de zahăr, un tertip folosit de importatori ca să scadă prețul mierii. Președintele ANPC spune că acea substanță nu ar fi nici măcar sirop de zahăr,  lucrurile fiind mai complicate de atât, potrivit digi24.ro.

 Potrivit lui Mircea Ciocan, președintele Federației Asociațiilor Apicole din România, acum 10 ani, asociația a făcut un experiment, respectiv a cumpărat din toate magazinele diverse sortimente de miere pe care le-a trimis la laborator. 

Potrivit acestuia, din păcate, niciunul dintre sortimentele existente la acel moment pe piață, în supermarket-uri, nu avea mai mult de 20% miere. „Am discutat cu Min. Agriculturii, ne-am zbătut ca legea apiculturii să conțină obligativitatea etichetării corecte a mierii, lucru care nu se întâmplă nici astăzi, deși legea 383 a fost amendată și prevede în acest moment obligativitatea procesatorilor de a eticheta corect mierea, în funcție de toate sortimentele care intră într-un cupaj. Nu se întâmplă asta. Min. Agriculturii tergiversează de 2 ani această obligația a sa de a da normele de aplicare a legii. Susține că nu are prin lege acest atribut”, a declarat Mircea Ciocan.

 Potrivit lui Horia Constantinescu, președintele ANPC, cupajul de miere înseamnă că este folosită exclusiv mierea din mai multe sortimente, amestecată în vederea obținerii unui produs final cu mai multe arome.

Mierea falsă, în schimb, este mierea obținută prin amestecare unui procent de miere naturală cu tot felul de substanțe care seamănă sauu o pot multiplica, fără ca acest lucru să fie vizibil la momentul la care achiziționezi produsul. Nu este neapărat sirop de zahăr, lucrurile sunt mult mai complicate de atât.
Noi am demarat o investigație în urmă cu o lună și jumătate. Am ridicat mai multe sortimente de miere de la mai mulți producători și importatori ce pun pe piață, este o lucrare mai amplă, sunt mai multe instituții angrenate. Fenomentul ne arată că ceea ce spuneți dvs. că ar fi un simplu sirop de glucoză este o substanță ce are anumite proprietăți asemănătoare cu ale mierii.

Am trimis mostrele spre a fi analizate în afara țării. Nu am divulgat de unde am ridicat aceste mostre pentru că dorim să nu existe vreo influență până la aflarea rezultatelor. Vom continua investigația, din păcate amploarea este mult peste ceea ce ne putem noi imagina. Avem inclusiv informații că în China există o metodă de producere a acestei substanțe, care, până la o analiză, pare că este chiar miere”, a declarat Horia Constantinescu.

4 milioane de țigări, ascunse într-un TIR care transporta dulciuri