Fața faraonului egipteanTutankhamon, dezvăluită pentru prima oară după 3.300 de ani

 Modelul a fost creat cu ajutorul unor scanuri ale craniului, realizate de Andrew Nelson, de la Universitatea Vestică din Canada.

Fața lui Tutankhamon, celebrul faraon egiptean al cărui mormânt a fost descoperit în urmă cu 100 de ani, poate fi văzută în  premieră, după peste 3.300 de ani de la moartea acestuia. Acest lucru este posibil ca urmare a unei reconstrucții computerizate.
Reconstrucția a fost realizată de Christian Corbet, artistul care l-a sculptat pe Prințul Philip în 2013. Christian Corbet a folosit un model 3D al craniului faraonului pentru a-l „readuce la viață” pe Tutankhamon, potrivit digi24.ro.

 Modelul a fost creat cu ajutorul unor scanuri ale craniului, realizate de Andrew Nelson, de la Universitatea Vestică din Canada.

. Rezultatul a fost desemnat drept cea mai realistă reconstrucție a înfățișării faraonului realizată până acum.. „Am lucrat cu modelul 3D al craniului, peste care am adăugat straturi de mușchi, iar, ulterior, am început să reconstruim trăsăturile faciale. Anatomia craniului ne-a ghidat felul în care am realizat reconstrucția, așa că această înfățișare este mult mai realistă decât oricare alta făcută în trecut”, a spus Nelson.
Folosirea tomografiei computerizate pentru realizarea unui model realist al craniului a reprezentat doar un aspect al muncii cercetătorilor. Echipa a folosit, de asemenea, markeri de țesut, necesari pentru a stabili felul în care arăta pielea feței. Markerii au fost bazați pe trăsături ale unor egipteni din zilele noastre. Reconstrucții anterioare au folosit markeri de la persoane din alte regiuni. Reconstrucția a fost realizată pentru un documentar în două părți care urmează să fie difuzat la televiziunea publică americană.

Tutankhamon a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani.

El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor. Băiatul faraon s-a născut în anul 1341 î.Hr. în orașul Aketaton („Orizontul lui Aton”). La vârsta de 7 ani Tutankhamon a luat-o de soție pe frumoasa Ankesenamon („Ea trăiește pentru Amon”), sora sa vitregă. Doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare moare, tronul revenindu-i lui. A abandonat cultul tatălui său, revenind la zeii tradiționali. În al doilea an de domnie, Tutankhamon părăsește Tel al-Amarna, efemera capitală întemeiată de Akhenaton, și se instalează la Memfis, aproape de actualul Cairo. Face din el centrul administrativ și, în același timp, își schimbă numele din Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton”, în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon”, marele zeu al Egiptului, adorat în temple de la Karnak până la Teba, capitala religioasă. Demolarea monumentelor închinate lui Aton începe. Sanctuarele sunt demontate rând pe rând, blocurile lor de piatră fiind refolosite în noile construcții. Tutankhamon pune să se decoreze unii pereți ai templelor de la Karnak și Luxor, închinate lui Amon, și să se ridice numeroase statui ale zeului și ale lui însuși. Pe plan extern, au avut poate loc două expediții militare, una în Orientul Apropiat, cealaltă în Nubia.

Procurorii DNA fac percheziții la Primăria Iași