Amendă de 20 de milioane de euro primită de către statul francez pentru că nu a luat urgent măsuri împotriva poluării aerului

Statul francez a mai fost condamnat în august 2021 de către Consiliul de Stat la plata a 10 milioane de euro deoarece nu şi-a întărit suficient sistemul împotriva poluării.

Statul francez a fost condamnat de cea mai înaltă instanţă administrativă din ţară la plata unei amenzi record de 20 de milioane de euro deoarece nu a luat rapid suficiente măsuri de rapid împotriva poluării aerului, care provoacă zeci de mii de morţi în fiecare an, potrivit stiripesurse.ro.

Statul francez a mai fost condamnat în august 2021 de către Consiliul de Stat la plata a 10 milioane de euro deoarece nu şi-a întărit suficient sistemul împotriva poluării, decizia referindu-se la prima jumătate a anului 2021

Noua amendă privește următoarele două semestre, fiind vorba despre o sancțiune de 10 milioane de euro pe semestru. Chiar dacă în timp au fost observate îmbunătăţiri, pragurile limită de poluare cu dioxid de azot, care trebuiau respectate din 2010, continuă să fie depăşite în mai multe zone din Franţa, în special în zonele urbane din Paris, Lyon şi Marsilia. Până la ora actuală, măsurile luate de stat nu garantează că o ameliorare a calităţii aerului astfel încât aceste praguri limită de poluare să fie respectate în cel mai scurt timp posibil, a subliniat Consiliul de Stat. Poluarea, asociată în special cu traficul auto, reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

Mortalitatea asociată poluării aerului din mediul înconjurător rămâne un risc semnificativ în Franţa, fiind 40.000 de decese atribuite în fiecare an particulelor fine, a notat anul trecut Santé Publique France.

Banii vor fi direcţionati în principal către organismele publice care luptă împotriva poluării atmosferice,  50.000 de euro fiind donaţi asociaţiei Amis de la Terre, care a sesizat iniţial Consiliul de Stat, în 2017. Este o decizie care ni se pare rezonabilă, a declarat Louis Cofflard, avocatul Amis de la Terre.

Consiliul de Stat a impus deja o amendă de 10 milioane de euro Franței în 2021, când grupurile de mediu s-au adresat statului pentru a deplânge calitatea slabă a aerului în orașele franceze, în baza regulamentului UE privind calitatea aerului. Anul viitor, Consiliul de Stat va revizui din nou calitatea aerului în Franța.

La originea celor 9% din decese anuale din Franţa: particulele fine cu diametrul sub 2,5 micrometri (PM2, 5)

Aceste particule sunt atât de mici încât pătrund adânc în sistemul respirator provocând numeroase patologii, cancere, boli cardio-vasculare. În mare, circa 47 de milioane de francezi – dintr-o populaţie totală de 66 de milioane – sunt supuşi unei concentrări de PM2, 5 mai mare decât doza maximă autorizată de Organizaţia mondială a sănătăţii. Dacă valorea maximă preconizată de OMS ar fi respectată, s-ar putea evita în Franţa circa 18 mii de decese. În opinia specialiştilor, reducerea energiilor fosile ar fi cea mai eficientă pentru a diminua poluanţii şi în particular ucigătoarele particule fine.

Ministrul Gabriela Firea vrea ca o treime dintre femei să fie pe liste la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat