Tomac e categoric și declară că starea de urgență e necesară
Eugen Tomac

Eugen Tomac, liderul celor de la PMP, redactează o scrisoare deschisă destinantă guvernului Orban:

„Toate primăriile să încaseze taxe și impozite online


Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Ludovic Orban am solicitat, în numele PMP, introducerea în programul de digitalizare a serviciilor publice din România patru propuneri esențiale pentru români:

1. Toate Primăriile să își actualizeze, în mod obligatoriu, în maximum 30 de zile, site-urile, astfel încât cetățenii să poată comunica direct cu acestea. De asemenea, trebuie construite portaluri specifice pentru completarea cererilor direct pe site și pentru încărcarea de formulare.

2. Extinderea la nivelul fiecărei Primării a proiectul de plăți online ale tuturor taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro.

3. Simplificarea procedurilor pentru obţinerea semnăturii electronice – chiar prin certificare online.

4. Prima înregistrare a semnăturii electronice de către fiecare persoană fizică sau juridică ar trebui să fie decontată de stat.

Criza Covid-19 ne obligă să digitalizăm într-un ritm alert serviciile publice din România, iar Guvernul are obligația să adapteze de urgență cadrul instituţional şi legislativ, pentru ca Primăriile să țină legătura cu cetățenii online.”, spune Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, liderul PMP adaugă:

„PMP apreciază că legislația adoptată de Guvern privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice este un pas important, dar insuficient în procesul de digitalizare a acestor servicii. România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizarea administraţiei publice din cauza cadrului legislativ deficitar, a infrastructurii tehnologice neuniformizate în cadrul instituţiilor publice, şi din cauza lipsei de preocupare în ceea priveşte dezvoltarea competenţelor digitale necesare în aparatul administrativ. În demersul început de Guvern pentru digitalizarea administrației, investiţiile în crearea infrastructurii tehnologice şi a site-urilor web publice, care sunt uşor de navigat şi conţin informaţii complete ar trebui să fie prioritare. Tocmai de aceea, PMP vă solicită să introduceți în programul de digitalizare a administrației patru propuneri esențiale pentru funcționarea acestuia”

Citește și: Rareș Bogdan cere plafonarea adaosului comercial

#News