Două minerale necunoscute, descoperite într-un meteorit 

Oamenii de știință au numit roca extraterestră ElAli, deoarece a fost găsită în apropierea orașului El Ali

Cercetătorii canadieni susțin că au descoperit două minerale noi, și probabil și un al treilea, după ce au analizat o bucată de meteorit de 15 tone care a aterizat în Africa de Est, potrivit digi24.ro.

Meteoritul este al nouălea ca mărime înregistrat vreodată, de peste 2 metri lățime. El a fost dezgropat în Somalia în 2020, deși păstorii locali de cămile spun că știau de existența lui de generații, numindu-l Nightfall în cântecele și poeziile lor.

Oamenii de știință occidentali au numit roca extraterestră El Ali, deoarece a fost găsită în apropierea orașului El Ali, în regiunea Hiiraan.

O bucată de 70 de grame din meteorit pe bază de fier a fost trimisă la colecția de meteoriți a Universității din Alberta pentru clasificare. Potrivit dr. Chris Herd, profesor la departamentul de științe ale pământului și atmosferei și administratorul colecției, în timp ce clasifică roca a observat minerale „neobișnuite”. Herd i-a cerut lui Andrew Locock, șeful laboratorului de microsonde electronice al universității, să cerceteze.„Din prima zi ne-a spus: Aveți cel puțin două minerale noi acolo”, a declarat Chris Herd. „A fost fenomenal. De cele mai multe ori este nevoie de mult mai multă muncă pentru a spune că există un mineral nou”. Minerale similare au fost create sintetic într-un laborator în anii 80, dar nu au fost descoperite niciodată în natură, a spus Herd.

El a subliniat că aceste noi minerale ar putea ajută la înțelegerea modului în care funcționează „laboratorul naturii” și ar putea avea utilizări încă necunoscute în lumea reală.

Un al treilea mineral potențial nou este analizat. Mineralele au fost numite elaliit, după locația meteoritului, și elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, cercetătorul principal al viitoarei misiuni Psyche a NASA, care își propune să trimită o navă spațială pe un asteroid bogat în metale. Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta doresc să examineze alte mostre din același meteorit. Herd a spus că au existat rapoarte conform cărora acesta a fost dus în China, meteoriții fiind adesea cumpărați și vânduți pe piețele internaționale.

Agenți de pază trimiși în judecată pentru agresarea unui tânăr din Arad