Premierul Nicolae Ciucă anunță lansarea programului ”Rabla pentru becuri” 

Românii vor primi vouchere la cumpărarea unor becuri noi cu led, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va adopta o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului ‘Rabla pentru becuri’, prin care românii vor primi vouchere la cumpărarea unor becuri noi cu led, mai performanțe din punct de vedere al consumului de energie electrică, potrivit romaniatv.net.

Premierul a anunțat că în afara bugetului pentru programul ”Rabla pentru becuri”  va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, pentru înlocuirea becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

„O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performanțe şi economice. Practic, îl putem numi programul ‘Rabla pentru becuri’”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

 Premierul a anunțat că comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, constând în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led.

Potrivit primului ministru, ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunţat în luna septembrie că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri”. „Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru ‘Rabla pentru becuri’. (…) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei”, a declarat Barna Tanczos. Ministrul Mediului a menționat la vremea respectivă  că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice”. „Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a mai spus Tanczos Barna.

O femeie vrea despăgubiri pentru că a gătit un produs mai mult timp decât scrie pe ambalaj