Președintele Iohannis a precizat că infectările cu Covid de după „locale” nu au fost din cauza prezenței efective la vot, ci au avut o altă sursă. Participarea la evenimentele de după alegeri, petreceri la care nu s-au respectat regulile igienico-sanitare.

Astfel, președintele este încrezător, că nici la aceste alegeri, numărul de noi cazuri nu va fi în creștere. „Nu ne așteptăm la o creștere a numărului de infectări după alegerile parlamentare. Noi suntem bine pregătiți, cunoaștem felul în care ne-am pregătit pentru alegerile locale, ne-am pregătit mai bine ca atunci. Acea creștere nu s-a datorat alegerilor locale, acea creștere s-a datorat faptului că în acea perioadă în toată lumea au avut loc creșteri. Nimeni nu s-a infectat că s-a dus la vot, oamenii s-au infectat că nu au respectat normele”, a declarat Iohannis.

Noi suntem bine pregătiți, cunoaștem felul în care ne-am pregătit pentru alegerile locale, ne-am pregătit mai bine ca atunci.

Klaus Iohannis

Citește și: CTP: „Campania și parangheliile sunt sursa infectărilor, nu votul la urnă”

În ceea ce privește prezența românilor la urne, Iohannis consideră că alegerile parlamentare au o miză mare, pentru care este nevoie și de o prezență pe măsură. „Este oarecum dificil de estimat ce prezenţă vom avea la vot. Eu îmi doresc să fie o prezenţă mare. Sunt alegeri cu o miză mare. Ne alegem Parlamentul pentru următorii 4 ani şi avem nevoie de o stabilitate politică semnificativă. Este clar din toate sondajele că PSD va fi ţinut în afara deciziei politice şi acolo trebuie să stea. În ceea ce priveşte carantina, nu există nicio discriminare pentru alegători. Toată lumea are acelaşi drept să meargă la vot. Secţiile de vot vor fi pregătite peste tot. Votul se va desfăşura în siguranţă şi îi invit pe români la vot”, a mai spus Klaus Iohannis.

Reamintim că la alegerile locale, prezența la vot a fost de 46,02% (18.295.485 depersoane înscrise pe listele permanente și complementare). La precedentele alegeri parlamentare, prezența a fost de numai 39,49% (18.263.875 pe persoane înscrise  pe liste).

Citește și: Arafat: „Sărbătorirea victoriei, interzisă în scris”

#News