Infecţiile cu germeni rezistenţi la antibiotice sunt foarte periculoase și pot deveni din ce în ce mai periculoase. Rafila ne explică un fapt pe care îl știam deja. Și pe care îl știe oricine care trăiește în România.

Dacă ne aducem aminte de Colectiv și de faptul că mulți au avut neșansa să sfârșească din cauză de infecții și nu de foc, ajungem la eterna concluzie: nu luptăm cu infecțiile, ci trăim cu ele. Că de luptat, nu avem cum.

Ce ne salvează de infecțiile care pot ucide? Să evităm spitalele și să avem noroc. Aș pune accentul pe noroc, pentru că nu poți evita sistemul sanitar la nesfârșit.

”S-a dezvoltat conceptul ‘One Health’, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenţei la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare. În următorii 30 de ani pot deveni principala ameninţare la adresa omului. Impactul din punct de vedere economic va fi devastator. Va fi mult mai mare decât ceea ce ce se întâmplă acum cu noul coronavirus.

Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supravieţuim. Competiţia este dură şi fiecare ţară trebuie să fie pregătită în acest sens. Ăsta este scopul proiectului. Să dăm o mână de ajutor Ministerului Sănătăţii şi altor instituţii responsabile, astfel încât şi România să poată să aibă o reacţie rapidă şi eficientă la acest tip de ameninţări”, a spus Rafila.

”În UE, în fiecare an, avem 700.000 de infecţii asociate asistenţei medicale, avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru.

Trebuie să evităm infecţiile sistemice cu germeni multirezistenţi şi, în acest fel, costurile îngrijirilor de sănătate vor scădea şi vom evita ca aceşti germeni multirezistenţi să ajungă în mediul comunitar şi să devină cauza infecţiilor banale.

Altfel, impactul pe sănătate publică va fi uriaş. În următorii 30 de ani, se estimează că, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro. E un cost care depăşeşte ceea ce se întâmplă în prezent cu infecţia cu noul coronavirus”, a adăugat Rafila.

Eu nu mă gândesc la următorii 30 de ani și nici la economie. Mă gândesc la ziua de mâine și aș adăuga faptul că unii au conștientizat lupta, carențele din sistemul medical și corupția abia în toamna anului 2015. Am rămas în trecut și infecțiile periculoase există în fiecare instituție a statului.

Să ne readucem aminte de Colectiv și de infecțiile care au dus la doliu. S-a scris despre, s-a făcut public, s-a dezbătut și nu s-au schimbat prea multe.

S-a apelat la patul de spital pentru a fi salvată o viață și s-au pierdut multe vieți, fix din cauza patului de spital.

Citește și: Singurul tratament anti COVID ajunge săptămâna viitoare în România

#News

Foto