Victor Ponta_Impozitare progresivă

Subiectul cotelor de impozitare va capta atenția opiniei publice în perioada următoare după ce Victor Ponta susține, printr-o postare pe Facebook, că introducerea principiului impozitării progresive este o schimbare necesară după 15 ani de cotă unică. Speța nu este deloc nouă și este prezentă în majoritatea campaniilor electorale din ultimii ani.

Pro România a susținut încă de la înființare principiul impozitării progresive (operațiunile financiar – bancare, capitalurile, proprietățile suplimentare, salariile și pensiile foarte mari, activitățile economice cu margini excesive de profit) în paralel cu scăderea taxării muncii (scăderea CAS), cu deductibilitatea cheltuielilor pentru sănătate și educație și cu stimularea producției interne!

Un sistem modern care se aplică în toate țările occidentale și dezvoltate! O schimbare necesară după 15 ani de cotă unică și având în vedere gravele inegalități sociale și economice pe care pandemia de coronavirus le accentuează în fiecare zi!”, a scris marți, pe Facebook, Victor Ponta.

Impunerea în cote proporționale, cota unică, exprimă o manifestare a principiului egalității în fața impozitelor, păstrându-se un raport constant între venit și impozit, dar, în același timp, încalcă principiile de echitate fiscală deoarece nu are în vedere faptul că puterea contributivă crește odată cu creșterea veniturilor realizate de diferite categorii sociale. Impunerea cu cota unică se aplică în România din 2005.

De partea cealaltă, impunerea cu cote progresive respectă principiile de echitate fiscală numai în cazul în care se combină cu sistemul impunerii globale a veniturilor, indiferent de sursa de proveniență. Ambele sisteme de impunere s-au utilizat în țara noastră și, evident, ambele au avantaje și dezavantaje.

La fel de evident este și faptul că aplicarea oricăreia dintre cele două variante de impozitare, în perioadă de criză, va duce inevitabil, pe termen scurt, la scăderea consumului, a puterii de cumpărare, la creșterea prețurilor, la slăbirea leului ,la creșterea evaziunii fiscale, la creșterea inflației și a sărăciei, evident cei mai afectați fiind cei cu venituri mici și medii.

Ieșirea starea actuală a politicii fiscale se poate realiza prin promovarea măsurilor de stimulare a investițiilor și prin majorarea taxării pentru produsele de lux, a celor dăunătoare sănătății sau a celor care obțin venituri mari. Și atunci, chiar dacă aplicarea impozitării progresive nu va fi privită cu ochi buni de cei bogați, protejarea celor cu venituri mici care deja au fost afectați, se poate realiza numai printr-o astfel de modalitate de impunere.

Citește și: Ponta se întreabă dacă Tătaru este „precaut, prost sau penelist”

HashtagNews.ro