Românii vor primi bani pe sticle goale, începând cu data de 30 noiembrie 

Potrivit lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Compania RetuRO are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate

Din 30 noiembrie 2023, românii vor putea returna ambalejele din PET, sticlă și metal. Aceasta este data de la care sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional. Până la finalul lunii februarie, toţi producătorii şi comercianţii trebuie să se înregistreze în sistemul pentru returnarea acestor tipuri de ambalaj.Românii vor încasa bani pe sticle goale, potrivit romaniatv.net.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat că, de la 30 noiembrie 2023, Compania RetuRO are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate, urmând să apară, tot atunci, şi primele puncte unde cetățenii le vor putea returna și vor putea primi 50 de bani pentru acestea.

„Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic. Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață. În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus Tanczos Barna.

Fiecare producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri, va fi luat, obligatoriu, în evidenţă

. SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Sistemul este aplicat pentru ambalajele neutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

 MAE, avertizare de călătorie pentru Franța