Vlad Voiculescu: „Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani”

Declarații după incendiul de la Institutul Național „Matei Balș”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat primele măsuri care se vor lua după incendiul de la Institutul „Matei Balș”, făcând totodată referire la sistemul sanitar care „are păcate vechi, de 30 de ani”. Mai mult, în cadrul conferinței de presă de la Ministerul Sănătății, Voiculescu a anunțat și câteva modificări cu privire la campania de vaccinare, ca luna februarie să fie rezervată persoanelor în vârstă, cu boli cronice, dar și aparținătorii acestora.

Ministrul Voiculescu a precizat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri urgente pe care le-a enumerat astăzi. Acestea sunt: conlucrarea cu IGSU, ruptura informatică între spitale și aparținătorii pacienților internați, fondul național pentru siguranța pacientului, precum și modificarea planului de vaccinare în luna februarie, astfel încât spitalele să nu mai fie aglomerate.  

„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020. Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a completat ministrul.

„A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin Programul Național pentru Redresare și Reziliență,  avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a mai spus ministrul Sănătății.

„O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap”, a completat Vlad Voiculescu.

Citește și: Cîțu: „Vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au”