Măsuri drastice anti-fumat luate în Franța

Țigări mai scumpe, fumatul interzis în parcuri și pe plaje

Tigari
Tigari sursa foto pixabay

Noi creșteri ale prețurilor la țigări și extinderea „zonelor fără tutun” la plaje, parcuri și în apropierea școlilor. Marți, guvernul de la Paris a prezentat un nou plan antifumat menit să „răspundă provocării unei generații fără tutun până în 2032”, potrivit g4media.ro.

Noul program național anti-fumat pentru perioada 2023-2027 se bazează în principal pe „creșterea fiscalității și a interdicțiilor legate de tutun”, a explicat ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau.

Obiectivul este de a preveni în special tinerii să se apuce de fumat și de a-i ajuta pe fumători să se lase de fumat. Una dintre măsurile cheie este majorarea prețului pachetelor de țigări. „Creșterea prețurilor este foarte eficientă și face obiectul unui consens științific la nivel mondial”, a subliniat Rousseau. Multe mărci se vând acum la 11 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Pretul minim va fi ridicat treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Din ianuarie 2024, prețurile ar urma să crească, de această dată din cauza inflației, cu 40-50 de cenți, potrivit estimărilor Confédération des buralistes (confederația franceză a tutungeriilor).

Zonele fără fum de țigară vor fi marcate prin panouri. Ele vor fi extinse la toate plajele, parcurile publice, pădurile și în apropierea anumitor locuri publice, cum ar fi școlile, a anunțat Rousseau/ El a menționat posibilitatea unor „amenzi”. Potrivit guvernului, decretele privind prețul pachetelor și interdicțiile sunt așteptate „în primul trimestru al anului 2024”.

În plus, „așa cum a promis premierul (Elisabeth Borne)”, vânzarea produselor de unică folosință pentru vaping (puff), populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunțat ministrul.

El a denunțat o „aberație de sănătate publică și de mediu”. Interdicția va fi introdusă „datorită unui proiect de lege transpartinic”, dezbătut în Adunarea Națională pe 4 decembrie. O interdicție efectivă este așteptată cel târziu în septembrie 2024, potrivit anturajului ministrului. În 2021, în Franța avea peste 12 milioane de fumători zilnici. Acest lucru reprezintă 25% din populația de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalența fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între 2017 și 2021. 40 de migranţi prinși de poliția de frontieră când voiau să iasă ilegal din țară