Primarul Cătălin Cherecheș, prins în Germania

El a fost reținut marți seara de poliție, în orașul german Augsburg

Catalin Chereches
Catalin Chereches sursa foto Politia Romana

Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost reținut marți seara de poliție, în orașul german Augsburg. Cherecheș a trecut granița în Ungaria vineri dimineață, la ora 07:49, prin vama Petea. Edilul a folosit o carte de identitate aparţinând unei rude, potrivit digi24.ro.

Potrivit primelor informații, Cherecheș a fost prins când se pregătea să părăsească Germania.

El a călătorit alături de o mătușă, cu mașina. Edilul a circulat pe autostradă cu aproape 200 de km/oră, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg și încercau să scape de autovehicul, eventual să ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul în care a fost prins de polițiștii bavarezi și BKA (Poliția federală de investigații criminale – n.red.). Aceleași surse au mai precizat că fostul primar ar fi încercat să se opună arestării. El s-a rănit când a vrut să fugă de oamenii legii. 

 Cel mai probabil, Cherecheș ar fi mers în Germania să ia banii pe care i-a transportat acolo în mai multe tranșe

 Banii i-a depozitat în seifuri din locuințele deținute acolo de mama sa și de sora acesteia. Suma din Germania ar fi în jur de 1.500.000 de euro. Într-o depoziție din instanța de judecată, Cherecheș a recunoscut că a adus personal banii cu mașina în Germania.  „Orice persoană are dreptul de a scoate din țară o sumă de maximum 10.000 Euro. Acesta este și motivul pentru care sumele erau retrase în numerar la un nivel mai mic, în raport de programul de a merge în Germania la locația de domiciliu a mamei mele. Banii i-am transportat cu mașina. Mai mult eu i-am transportat. La acea adresă locuia sora mamei mele și alți membri ai familiei. Ulterior, aceștia s-au mutat. Iar o parte din bani au fost plasați la locuința din Germania a mamei mele”, a declarat Cherecheș.

„În seara zilei de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

 Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, transmite Poliția Română.

 Cătălin Cherecheș a trecut granita în Ungaria vineri dimineață, la ora 07:49, prin vama Petea, jud. Satu Mare, au declarat sâmbătă, reprezentanții Poliției de Frontieră.

Primarul din Baia Mare a ieșit din România cu doar câteva ore înainte ca judecătorii să-l condamne definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. „Cherecheş a ieşit din țară prin frontiera cu Ungaria, pe la PTF Petea, la ora 07:49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane. Conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta”, a declarat sâmbătă inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu. Măsuri drastice anti-fumat luate în Franța